Fem døde og flere sårede efter terror i Wien: Mindst en gerningsmand var IS-sympatisør

Mandag aften menes seks gerningsmænd at være gået til angreb forskellige steder i det centrale Wien i Østrig. Mindst fire er dræbt, herunder en formodet gerningsmand. Der er muligvis mindst én gerningsmand på fri fod tirsdag morgen.

 
Politibetjente har natten igennem ledt efter flere af de formodede terrorister, som angreb Wiens bymidte nær en synagoge mandag aften. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag aften, blot få timer før den nye coronanedlukning skulle begynde, rungede der pludselig skud gennem gaderne i Wien i Østrig.

Et brutalt terrorangreb var begyndt i den centrale del af byen. Der blev skudt mod cafeer og barer nær en synagoge ved Schwedenplatz. Mindst fem personer er dræbt, herunder en formodet gerningsmand, og 17 er sårede. Seks af dem er i kritisk tilstand, skriver Kronen Zeitung.

Den dræbte formodede gerningsmand var en 20-årig mand med forbindelse til Islamisk Stat, fortalte den østrigske indenrigsminister, Karl Nehammer, tirsdag. Nu undersøger myndighederne, om der kan være flere gerningsmænd på fri fod.

Her er, hvad vi ved:

Der var politi og specialenheder i gaderne i nat i Wien, mens alle indbyggere blev opfordret til at holde sig inden døre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Radovan Stoklasa/Reuters/Ritzau Scanpix.

Angrebene fandt sted nær en synagoge

Der blev åbnet ild seks forskellige steder omkring synagogen. Det lader til at være et koordineret angreb med flere gerningsmænd, mener Østrigs politi. Den østrigske regering kaldte det mandag aften for et »modbydeligt terrorangreb«, og tirsdag morgen kaldte indenrigsministeren det for »islamistisk terror«.

De foreløbige oplysninger er, at angrebet begyndte nær Schwedenplatz, og at også fem andre steder i byens centrum – Salzgries, Seitenstettengasse, Fleischmarkt, Morzinplatz, Graben og Bauernmarkt – blev udsat for terroristernes angreb.

Mindst fem dræbt – herunder én gerningsmand

Mindst fire personer er blevet dræbt af terroristerne. Tre af dem er døde efter at være blevet indlagt med skader. En formodet gerningsmand er også blevet skudt og dræbt af politiet i nat.

17 personer blev såret i angrebet, og seks personer var i kritisk tilstand tirsdag morgen, skriver Kronen Zeitung.

Gerningsmanden var en 20-årig IS-sympatisør

Det bekræfter indenrigsminister Karl Nehammer over for Der Standard.

Den formodede gerningsmand, som altså blev dræbt mandag aften, var 20 år gammel og havde rødder i Nordmakedonien. Han er tidligere blevet dømt til 22 måneders fængsel for at forsøge at rejse til Syrien og kæmpe for Islamisk Stat. Derfor var han også allerede i myndighedernes søgelys forud for mandagens angreb.

Han havde både østrigsk og nordmakedonsk statsbogerskab, skriver Der Standard. Da han blev dræbt, var han udstyet med en falsk bombevest og bevæbnet med en semiautomatisk riffel, en pistol og en machete, fortæller indenrigsministeren.

Politiet leder efter endnu en gerningsmand

Natten til tirsdag oplyste Karl Nehammer på et kort pressemøde, at én gerningsmand fortsat kunne være på fri fod. Tirsdag morgen er det endnu uklart, hvor mange gerningsmænd der rent faktisk deltog i angrebet mandag aften.

Hele natten har politiet ledt efter gerningsmændene, mens Wiens indbyggere er blevet opfordret til at blive hjemme fra uddannelsesinstitutioner og arbejde i dag og ikke gå ud. De opfordres i øvrigt til at holde sig helt fra det centrale Wien, hvor angrebet fandt sted mandag.

Over 1.000 betjente er sendt i gaderne for at bevare sikkerheden. De har i øvrigt ransaget den dræbte formodede gerningsmands lejlighed og fundet bevismateriale, der indikerer, at han sympatiserede med Islamisk Stat.

Angreb rettet mod cafeer og barer

Schlomo Hofmeister, en lokal rabbiner fra området, var selv vidne til nogle af skyderierne i nærheden af synagogen.

»Mindst en gerningsmand – det er meget svært at sige, hvor mange der var – skød efter de folk, der sad foran barerne,« fortalte han til Zeit im Bild mandag aften.

Da panikslagne bargæster flygtede, fulgte terroristen efter, tilføjer han. Det er også derfor, han ikke føler sig sikker på, synagogen var teroristens mål, selv om det var der, angrebet begyndte.

»Lad os vente og se, hvad efterforskningen afslører, men ud fra, hvad jeg så, gik gerningsmændene efter folk foran barerne og skød efter dem, så de løb indenfor.«

Halvfyldte glas og kaffekopper stod stadig tilbage på cafébordene, efter at gæsterne var flygtet fra terroristernes skud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Bruna/EPA/Ritzau Scanpix.