Fem døde i opgør mellem politi og oppositionsstøtter i Kenya

Politiet siger, at de fem ofre blev dræbt af oppositionsstøtter, men vidner siger, at politiet skød dem.

Nairobi. Mindst fem personer er fredag blevet dræbt i Kenya i sammenstød mellem politi og tilhængere af oppositionsleder Raila Odinga.

Det sker, mens spændingerne efter et kontroversielt præsidentvalg stiger.

Politifolk affyrede skud og brugte tåregas for at forhindre Odinga og hans kortege i at nå fra lufthavnen og til en stor park i Nairobi, hvor han ville tale til sine støtter.

Politikeren Otiende Amollo siger, at politiet blandt andet skød mod hans bil.

Det kenyanske politi sagde tidligere på ugen, at det ikke ville tillade en velkomstceremoni for Odinga, der har været i udlandet.

Oppositionen havde dog opfordret Odingas støtter til at gå på gaden.

Ifølge politiet blev fem personer dræbt af en hob af mennesker, der kastede sten mod dem, da de blev taget i at stjæle under sammenstødene mellem politi og støtter.

Vidner og medarbejdere på et lighus i Nairobi siger dog, at politiet skød de fem.

En fotograf fra AP har taget billeder af en mand, der blev skudt, mens han bar vand i en beholder. Samme fotograf tog også billeder af fire lig, der tydeligt var blevet ramt af skud.

Odinga havde holdt taler i USA og Storbritannien om Kenyas politiske uroligheder, der for alvor er blusset op, efter at et præsidentvalg i august blev annulleret af en domstol.

Valget blev efterfølgende gennemført, men her opfordrede Odinga til boykot. Præsident Uhuru Kenyatta blev derfor genvalgt.

- Dette er et hensynsløst, ufølsomt og primitivt svar på en krise, som Uhuru Kenyatta selv har skabt, siger Odinga i en erklæring, der fordømmer opgørene mellem politi og hans støtter.

Færre end 39 procent af vælgerne stemte ved omvalget, hvor Uhuru Kenyatta fik omkring 98 procent af stemmerne.

/ritzau/AP