Fem dage med Cirkus Gaddafi i Paris

Frankrig drog i weekenden et lettelsens suk, da Moammar Gaddafi afsluttede, hvad han selv betegner som et »historisk« ophold i den franske hovedstad. Under sit fem dage lange statsbesøg lykkedes det den libyske diktator at fornærme både sin vært, præsident Nicolas Sarkozy, og fransk politi samt give europæerne gode råd til, hvordan de skal behandle deres kvinder.

Libyens leder, Moammar Gaddafi, besøgte bl.a. kongeslottet Versailles. På væggen hænger et maleri af et af Gaddafis forbilleder, solkongen Louis XIV. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Frankrigs politiske establishment – herunder ikke mindst præsident Nicolas Sarkozy – drog i weekenden et lettelsens suk, da den libyske diktator Moammar Gaddafi langt om længe afsluttede sit første besøg i republikken i 34 år.

»Farvel og tak,« skrev avisen Liberation på forsiden og kaldte Gaddafis fem dage lange statsbesøg for »den værste uge for Sarkozy siden hans valg«, mens Le Parisien talte om »et mareridt for Nicolas Sarkozy«.

Polemikken brød ud forrige mandag morgen i Le Parisiens spalter, allerede inden Gaddafi havde sat foden på fransk jord. »Frankrig skal ikke modtage dette dødskys,« erklærede Sarkozys egen menneskerettighedsminister, Rama Yade. »Oberst Gaddafi må forstå, at vort land ikke er en dørmåtte, hvor en leder – terrorist eller ej – kan tørre blodet af sine forbrydelser.«

»Min dybeste overbevisning er, at Frankrig skal tale med alle dem, der ønsker at finde vejen til anseelse og genintegrering i det internationale samfund,« forsvarede Sarkozy besøget med henvisning til, at Libyen i sommer løslod fem fængslede og torturerede bulgarske sygeplejersker og en palæstinesisk læge samt ikke mindst, at landet i 2003 indstillede sit atomvåbenprogram og støtte til international terrorisme.

Og så var besøget ifølge Elysée-palæet også en fremragende mulighed til at slå et slag for menneskerettighederne i Libyen, hvor politiske fængslinger og tortur hører til dagens orden, mens ord som demokrati og opposition er bandlyst. »Jeg fortalte præsident Gaddafi i hvor høj grad det er nødvendigt at gøre fremskridt på menneskerettighedsområdet i alle dets aspekter,« erklærede Sarkozy efter at have modtaget Gaddafi på den røde løber i Elysée-palæet.

Beskyldt for at lyve
Men den franske præsidents ord faldt tydeligvis for døve øren.

For det første benægtede den arabiske diktator nemlig, at spørgsmålet om menneskerettigheder var blevet nævnt. »Præsident Sarkozy og jeg diskuterede ikke disse spørgsmål,« sagde Gaddafi bagefter til TV-stationen France 2. »Overhovedet ikke.«

For det andet var emnet overflødigt, forklarede den libyske oberst, der formelt har titel af »revolutionens guide« i sit hjemland.

»Spørgsmålet om menneskerettigheder opstår slet ikke, for Libyen er nået lykkeligt i havn ved at indføre et direkte folkeligt demokrati. Der er ikke valg i Libyen, fordi libyerne leder sig selv.«

Uddelte gode råd
I stedet begyndte den libyske leder, der under sit besøg i det franske spadserede rundt med næsen i sky, at uddele gode råd til den franske regering.

»Før man skal tale om menneskerettigheder, bør man sikre sig, at immigranterne hos jer har disse rettigheder,« sagde Gaddafi under en tale i UNESCOs hovedkvarter i Paris, hvor han forsvarede sine »afrikanske immigrantbrødre«. »Vi bliver sendt til forstæderne, og vores rettigheder bliver krænket af politistyrkerne,« sagde Gaddafi, der også slog et slag for europæiske kvinder.

»Den europæiske kvindes kår er tragiske, hun er undertiden forpligtet til at udføre et arbejde, hun ikke ønsker, som mekaniker eller murer. Jeg vil redde den europæiske kvinde.«

Blandt dem, der ikke ser den libyske leder som verdens kvindeforkæmper nummer et, er den franske TV-journalist Memona Hintermann, der i løbet af statsbesøget afslørede, at hun under en reportage i Libyen i 1984 var blevet forsøgt voldtaget af Gaddafi selv. »Jeg ser ham for mig, mens han truer mig at skyde mig,« forklarede journalisten blandt andet i avisen Libération.

I takt med pinlighedernes udvikling forsøgte Elysée-palæet at retfærdiggøre invitationen med henvisning til kontrakter for ti milliarder euro (75 mia. kr.), som Sarkozy på vegne af franske virksomheder angiveligt underskrev med Gaddafi på førstedagen af det franske visit.

»Disse kommercielle bånd er gode og reelle,« sagde Sarkozys højre hånd, Elysée-palæets generalsekretær Claude Guéant, på radiostationen Europe1, »og lad os ikke glemme, at de repræsenterer 30.000 garanterede job over de næste fem år.«

Overdrevne ordrer
Det varede dog ikke længe, inden franske medier kunne afsløre, at beløbet var langt overdrevet. Enten var der tale om kontrakter indgået for flere måneder siden, eller også var der – for langt størstedelens vedkommende – blot tale om indledende forhandlinger til mulige ordrer.

Inden Gaddafis store følge pakkede hans beduintelt sammen, nåede han også forbi Versailles-slottet, hvor han poserede længe foran en attrap af den franske solkonge Ludvig XIVs sølvtrone – et af hans store forbilleder.

I dag er det så den spanske kong Juan Carlos – og derefter Italien – der får besøg af Cirkus Gaddafi.