Fem år efter Gaddafi er det olierige Libyen tæt på kollaps

Kaos har præget Libyen siden Gaddafi blev smidt på porten. Håbet om at skabe et "nyt" Dubai er væk.

Muammar Gaddafi styrede Libyen med hård hånd i mere end fire årtier, inden han blev væltet og dræbt i 2011. Arkiv. Scanpix/Stringer/egypt Fold sammen
Læs mere

Politisk kaos, lovløshed og voldelige konflikter har præget Libyen siden den nordafrikanske nations mangeårige leder Muammar Gaddafi for fem år siden blev væltet.

Den manglende stabilitet har bragt Libyens økonomi ud på kanten af afgrunden, advarer Verdensbanken.

Fra 1969 havde Gaddafi styret Libyen med hård hånd, men 20. oktober 2011 var det endegyldigt slut, da han blev dræbt af oprørere.

Men folkets håb om at det olierige land dermed kunne tage hul på et nyt kapitel og forvandle Libyen til et nyt Dubai med fred, velstand og økonomisk fremgang, er ikke blevet opfyldt.

I dag er ønskerne mere jordnære.

- At leve i tryghed, have elektricitet, benzin, en løn og være i stand til at sende vores børn i skole, siger Mahmoud, en 35-årig borger i hovedstaden Tripoli, til nyhedsbureauet AFP.

Men det har lange udsigter.

Hver morgen er der lange køer foran hovedstadens banker, som konstant er underforsynet med pengesedler.

Desuden griber kriminalitet om sig. Biltyverier, bortførelser mod løsepenge og sammenstød mellem bevæbnede grupper er almindelige ifølge AFP.

Efter 42 år ved magten efterlod Gaddafi sig en dårligt uddannet befolkning og en infrastruktur i en sørgelig forfatning. Desuden var landets økonomi i enestående grad baseret på én indtægtskilde - salg af olie.

Siden Gaddafi blev dræbt, har de fleste udenlandske investorer forladt landet, og økonomien er kørt i sænk. Med masser af olie i undergrunden har Libyen ellers gode kort på hånden til at sikre stabil økonomisk vækst.

Men det modsatte er tilfældet.

- Libyens økonomi er tæt på et kollaps, fastslår Verdensbanken i sin seneste vurdering af landet.

- Politisk dødvande og civile konflikter forhindrer det i fuldt ud at udnytte sin eneste naturressource: olie, advarer Verdensbanken.

Libyen har med 48 milliarder tønder olie Afrikas største reserver af det "sorte guld", men produktionen er gået voldsomt tilbage.

Før Gaddafi blev væltet, blev der dagligt pumpet olie svarende til 1,6 millioner tønder op. Men i det efterfølgende kaos er produktionen faldet drastisk.

De seneste måneder så lavt som til 290.000 tønder ifølge Libyens statslige olieselskab.

Kombineret med de faldende priser på olie er Libyen simpelthen kørt økonomisk fast, konstaterer Verdensbanken.

/ritzau/AFP