Fedtskat kan afløse stjernekok

Jamie Olivers ambitiøse projekt med skolemad har lidt skibbrud. Nu foreslår britiske forskere en skat på kager, fløde og chips, der årligt menes at ville kunne redde 3.000 mennesker fra af dø af hjertetilfælde i EUs mest fedmeplagede land.

Jamie Oliver har en unik evne til at sætte sig selv i centrum - som her under Diana-koncerten i London - men selv hans stjernestatus har ikke været nok til at få de britiske skolebørn til at udskifte deres usunde madvaner med friske grøntsager. Foto: Luke MacGregor/Reuters Fold sammen
Læs mere

Han gjorde det i allerbedste mening.

Da den verdensberømte Jamie Oliver satte al sin TV-kok-prestige ind på at redde britiske skolebørn fra et hav af friturestegte pommes fritter, tvivlsomme køderstatningsprodukter og saltoverstrøede pizzaer, troede han virkelig, at han gjorde både børn og deres forældre en tjeneste.

Da han forvandlede sit TV-program til realpolitik og fik hevet ekstra penge ud af den britiske regering så skolemåltiderne kunne blive sundere var håbet så lysegrønt som en frisk salatbar.

I dag er projektet ved at synke sammen som en dårlig soufflé.

De firmaer, der normalt sørger for catering i det britiske skolesystem, kan ikke længere fåøkonomien til at hænge sammen. Først og fremmest har selskaberne mistet en stor indtægt, da regeringen vedtog at fjerne sodavand og chips fra skoleautomaterne og erstattede dem med vand og nødder. Det er et varesortiment, der mildest talt ikke har fået det store tag i målgruppen af teenagere.

For det andet er interessen for at spise frokost på skolen styrtdykket, efter at Jamies sunde måltider har fortrængt den mikroovnsopvarmede og fabriksfremstillede mad.

En stor del af de britiske skolebørn og deres forældre har ikke den mindste interesse i vitaminindhold og håndplukkede økologiske tomater, og siden Jamies skolemadsrevolution har omkring 30 procent meldt sig fra skolemadsordningen. Det er tal, der bekymrer så meget, at sammenslutningen af skolecateringselskaber, der i denne uge holder årskonference taler om et regulært »sammenbrud« i hele skolemadsordningen.

Skat vil hjælpe
Ordningen var ellers endnu et forsøg fra den britiske regering på at vende en kurve, der har bekymret sundhedseksperter længe. Prognoserne tyder på, at en ud af tre briter vil lide af overvægt i 2010 og at det vil komme til at koste sundhedsvæsenet milliarder af pund i årene fremover.

Adskillige tiltag som oplysningskampagner om at spise fem stykker frugt og grøntsager om dagen, tilskud til motionsordninger og bedre mærkning af fødevarer har indtil videre ikke gjort det store indhug i det britiske fedtbjerg.

Men nu har britiske forskere fra University of Oxford måske fundet ud af hvad der skal til: Fedtskat. Et hold forskere, anført af dr. Mike Rayner har regnet på tallene og mener, at en ekstraskat på omkring 17,5 procent på usunde fødevarer vil kunne redde omkring 3.000 briter fra at dø af hjertetilfælde og blodpropper årligt. Rapporten, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Journal of Epidimology and Community Health, har set nærmere på de samfundsmæssige konsekvenser af en fedtskat.

I første omgang forsøgte forskerne sig med en model, hvor der kun blev sat skat på fedende mejeriprodukter som fløde, smør, kager og desserter. Men det førte til, at forbrugerne vendte sig mod andre usunde varer som eksempelvis chips, der til gengæld har et højt fedtindhold. Forskerne valgte derefter en mere indviklet model, hvor hver eneste fødevare får point ud fra næringsindholdet per 100 gram. Med den skala og et skattesystem derefter kan man langsomt ændre forbrugernes opførsel og tvinge dem til at spise sundere, vurderer forskerholdet.

»Det er på tide at tage diskussionen om fedtskat,« siger dr. Mike Rayner, der foreslår, at fedtskatten skal kombineres med tilskud til sundere fødevarer.