»Fedme er den nye rygning«

Britisk sundhedschef ønsker at gøre usund mad socialt uacceptabelt og advarer om, at sukkerdrikke er resulteret i en epidemi af fedme blandt britiske skolebørn.

Et par venter ved et stoppested i Manchester. Chefen for det britiske offentlige sundhedssystem vil skride ind imod de britiske børns tiltagende forbrug af sukkerholdige drikke og mad. Fold sammen
Læs mere

LONDON: Alt for mange britiske skolebørn er overvægtige, og det bliver både samfundet og forældre nødt til at gøre noget ved. Sådan lyder budskabet fra chefen for det offentlige sundhedssystem, NHS, Simon Stevens.

»Vi er kommet langt, når det gælder om at skære ned på rygning og få færre teenagegraviditeter og kørsel i påvirket tilstand,« lød det fra Stevens på BBC morgen-TV.

»Men fedme er den nye rygning. Hvert femte kræftdødsfald skyldes nu fedme.«

Stevens konstaterede, at man kun kan håndtere problemet, hvis man tager fat blandt de helt unge og skrider konsekvent ind imod de britiske børns voksende forbrug af sukkerholdige drikke og mad.

»Måske op til hver tredje af vore teenagere drikker højenergi-sukkerdrikke. Jeg mener virkelig, at vi bliver nødt til at fjerne sukkeret fra fødevarer på samme måde, som vi har haft succes med at gøre det med salt.«

Forældre har også et ansvar

Unge og børn i skoleuniform er tydelige i gadebilledet i Storbritannien om eftermiddagen, og ofte har de en snack eller en sød drik i hånden. Stevens påpeger, at det er et særligt stort problem i Storbritannien, hvor »flere børn end andre steder i Europa drikker sodavand«.

NHS-chefens opsang er blevet gengivet i en række medier, og i The Times langede Stevens kraftigt ud efter firmaer, der »retter deres reklamer for sukkerfyldt sodavand og junk-food mod børn«.

Men han understreger også, at forældre har et stort ansvar:

»Når dine børn kommer hjem fra skole – så er det vand eller mælk, ikke sodavand eller juice. Æbler og ikke snacks fyldt med sukker. Vi har også et ansvar i skolerne.«

Problemet med fedme blandt britiske børn er steget kraftigt de seneste årtier. The Guardian har netop refereret fra en international rapport, hvor næsten en fjerdedel af de britiske børn under fem år bliver betegnet som overvægtige. Kun i Irland var problemet værre blandt de 28 europæiske lande, der deltog i undersøgelsen.

»I realiteten forårsager vi en langsom fødevareforgiftning med alt det sukker, der senere er skyld i kræft, sukkersyge og hjertesygdomme,« lyder advarslen fra Stevens.

Fødevareindustrien har taget til genmæle mod Stevens’ kritik med erklæringer om, at »fedme er et komplekst problem, der ikke kan reduceres til en dæmonisering af én ingrediens«, og at »man ikke kan betegne sukker som gift«, når det er et helt almindeligt og naturligt produkt. Flere britiske butikskæder har tidligere erklæret, at de vil skære ned på sukkerindholdet i deres læskedrikke. En konservativ minister har luftet tanken om øget beskatning på de usunde fødevarer, men det er blevet afvist af premierminister David Cameron.

En holdningsændring i sigte

Til gengæld vil fødevareproducenterne ende på den »forkerte side af den offentlige mening«, hvis de ikke gør noget dramatisk ved problemet med for meget sukker, siger NHS-chefen, Stevens, til The Times:

»Det er et område, hvor holdningen vil flytte sig ret markant inden for de kommende tre til fire år.«

Hvis indsatsen mod rygning er en rettesnor, kan man ikke afvise, at han får ret. For nylig blev det strafbart i England at ryge i en bil, hvor børn er passagerer, og for et par dage siden blev en tvangsfjernelse af en toårig dreng godkendt ved en domstol i Hull. En sundhedsarbejder erklærede, at hun i sine ti år i jobbet aldrig havde været på besøg i et hus så fyldt af cigaretrøg, og at der var en »synlig sky af røg«, selv om den toårige har åndedrætsbesvær.