Fede folk er ikke grådige, de er bare normale

Fedmenation: En ny rapport om fedme i Storbritannien har fået regeringen til at kalde problemet lige så stort som global opvarmning. Hvis ikke der skrides ind nu med voldsomme tiltag vil mere end halvdelen af den britiske befolkning blive svært overvægtig

En kraftig dame på vej ud i bølgerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann/Scanpix

LONDON: Klicheer er der nok af.

Den bulnende dame, der spiser fem flødeis ved stranden og ikke rører sig ud af flækken, mens badedragten giver sig i sømmene. Manden med den store ølvom, der stopper sig med pommes fritter, når han ville have bedre af en skål müesli.

Problemet er bare, at det er klicheerne, der er med til at dræbe.

Så hårdt sætter leder af den britiske regerings hidtil største forskningsprojekt i fedme, Sir David King, sagen op.

»Vi er nødt til at bekæmpe den almindelige opfattelse af, at svært overvægtige mennesker er specielt grådige eller dovne. Sandheden er, at de opfører sig normalt, og vi skal se nærmere på vores samfund,« siger han.

»Som samfundet er skruet sammen, er vores mad meget kalorietung, rig på sukker og fedt og tilmed meget billig. Samfundet opfordrer folk til at spise, og samtidig har vi langt mere stillesiddende job end på noget andet tidspunkt i historien,« påpeger Sir David King.

Leder af regeringens forskning i menneskelig ernæring, dr. Susan Jebb, siger direkte, at hun er overrasket over, at så mange mennesker rent faktisk stadig er i stand til at holde sig på den normale vægt og peger blandt andet på, at mens kager og slik er blevet billigere i realpriser i forhold til for tyve år siden, er det blevet dyrere at købe frugt og grønt.

Advarsel
»Foresight« hedder den institution, der med bidrag fra 250 forskere har forsøgt at kortlægge den britiske fedmeepidemi og samtidig komme med et bud på, hvordan udviklingen kan vendes. Vendes skal den og helst meget hurtigt, advarer forskerne.

Fortsætter udviklingen uhindret, vil 60 procent af britiske mænd, 50 procent af britiske kvinder og hvert fjerde britiske barn være svært overvægtig i 2050. Det i en sådan grad, at deres helbred er truet. Forskerne har også pointeret, at mens det kan skære op mod ti år af den forventede levetid at være ryger, kan fedmerelaterede sygdomme forkorte livet med 13 år.

Ud over de sundhedsmæssige konsekvenser kan det blive en økonomisk katastrofe for briterne.

Forskerne anslår, at fedmesygdomme som eksempelvis diabetes type 2 og blodpropper kan komme til at koste samfundet en årlig ekstraudgift på 46 mia. pund (ca. 492 mia. kroner, red.) svarende til omkring halvdelen af det årlige budget for det samlede britiske sundhedsvæsen i dag.

Nye metoder
De nedslående nyheder fra rapporten er, at regeringens politik tilsyneladende ikke har haft den store effekt på briternes vægtproblem.

Oplysningskampagner om at sørge for at spise mindst fem portioner frugt og grøntsager om dagen, og at motion er sjovt og sundt, har ikke slanket nationen nævneværdigt. Rapporten foreslår derfor, at der tages mere omfattende og drastiske skridt så som at gøre byer mere gåvenlige og dermed tvinge folk til at bevæge sig, og at have chokadvarsler på madvarer i stil med dem, man kan finde på cigaretter.

Der er også forslag om at arbejde tættere sammen med fødevareindustrien om at udvikle sundere alternativer.