FBI skal undersøges: Overhørte advarsel om skudmassakre i Florida

Den amerikanske justitsminister har øjeblikkeligt givet ordre til en undersøgelse af FBI's forretningsgange.

FBI blev allerede i januar advaret om  at den mistænkte Nikolas Cruz havde våben og kunne finde på at dræbe andre. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSAN STOCKER

Parkland. FBI erkender fredag, at det for mere end måned siden modtog en detaljeret advarsel om, at gerningsmanden fra et skoleskyderi i Florida, Nikolas Cruz, havde planer om en sådan massakre. Men advarslen blev ignoreret.

Den opsigtsvækkende tilståelse fra USA's førende politimyndighed kommer, dage efter at den 19-årige Cruz dræbte mindst 17 i sin tidligere gymnasieskole i Parkland, Florida.

Ifølge FBI ringede "en person tæt på Nikolas Cruz" på en særlig telefonlinje for at give den føderale politistyrke et tip. Telefonopkaldet kom den 5. januar.

- FBI blev både orienteret om, at Cruz ejede pistoler og havde lyst til at begå drab på andre mennesker.

- Samtidig blev det gjort klart, at hans adfærd var ekstrem, og at han skrev dybt problematiske og forstyrrede ting på sociale medier, hedder det i erklæringen fra FBI, hvor det også understreges:

- Cruz blev betegnet som en mulig gerningsmand til en skolemassakre.

Den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, har øjeblikkeligt givet ordre til en undersøgelse af FBI's forretningsgange og kommunikationssystem.

Ud over de 17 dræbte, blev 13 personer såret ved skyderiet - to af dem alvorligt.

En af de yngste, som blev dræbt, var den 14-årige Gina Montalto.

Oftest ender skoleskyderier med, at gerningsmanden begår selvmord. Men Cruz blev anholdt onsdag, omkring en time efter at den sidste kugle på skolen blev affyret.

Den 19-årige mand er forhenværende elev på skolen, hvor han ofte havde problemer. Han blev bortvist af disciplinære årsager, oplyser hans tidligere klassekammerater.

/ritzau/AFP