FBI mangler kandidater til "most wanted"

Med både mafia-bossen "Whitey" Bulger og terrorlederen Osama bin Laden fanget, søger FBI nu kandidater til "Most Wanted"-listen.

James "Whitey" Bulger er fanget, så der skal nye kriminelle på FBI's top ti-liste. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topterroristen Osama bin Laden - tjek! Mafia-bossen James "Whitey" Bulger - tjek! De amerikanske FBI-agenter har i løbet af de seneste måneder kunnet strege to af de ti mest eftersøgte forbrydere af den berømte og berygtede "Most Wanted"-liste.

Den eftersøgte topterrorist Osama bin Laden, der menes at stå bag terrorangrebet i New York 11. september 2001, blev således dræbt af amerikanske specialstyrker i Pakistan i begyndelsen af maj, mens mafia-bossen Bulger, der har været på flugt i mere end 16 år og er mistænkt for at være involveret i op mod 19 drab, blev anholdt i Los Angeles i sidste uge.

Og dermed er der altså to ledige pladser på den lidt kedelige hitliste, som FBI er i gang med at finde nye kandidater til. Det bekræfter en FBI-talsmand over for nyhedsbureauet AFP.

FBI's 56 lokalkontorer skal således sende forslag til nye kandidater ind til hovedkontoret, hvor FBI-direktøren skal træffe den endelige afgørelse. Mulige kandidater skal have et langt kriminelt synderegister eller anses for at være farlige for deres omgivelser for at kunne opnå en plads på listen.

Der bliver desuden udlovet en minimumsdusør på 100.000 dollar for informationer, der kan føre til de eftersøgte på listen.

Flere kriminelle karrierer

Blandt de tilbageværende kriminelle på top ti-listen er en broget flok af hårde kriminelle. En del af dem er eftersøgt for drab, blandt andre Glen Stewart Godwin, der i 1987 flygtede fra Folsom-fængslet, hvor han sad inde for drab. Senere samme år blev han så anholdt i forbindelse med narkohandel i Mexico, og da han siden blev dømt og sendt i fængsel igen, slog han i 1991 en medfange ihjel og stak af fra fængslet.

Han menes at opholde sig et sted i Central- eller Sydamerika, hvor han er involveret i narkokriminalitet.

Et andet listemedlem er Joe Luis Saenz, der menes at stå bag drabet på to rivaliserende bandemedlemmer i Los Angeles i 1998. Blot to uger efter skal han have kidnappet, voldtaget og dræbt sin kæreste, lige som han også menes at stå bag et drab, der fandt sted i 2008. Også Saenz menes at være involveret i narkokriminalitet i Mexico.

Top ti-listen over de mest eftersøgte forbrydere blev indført tilbage i 1950'erne af FBI-chefen J. Edgar Hoover for at gøre offentligheden opmærksom på kriminelle, de ellers sandsynligvis ikke ville kende til.

Ifølge FBI har knap 500 personer været en tur på listen og 464 er blevet fanget eller i det mindste lokaliseret.