FBI har udnævnt dem som terrortrussel. Men ifølge Trump er det »folk, der elsker vores land«

Præsident Trump har for første gang udtalt sig om den konspirationsteori, som har ham i hovedrollen. Og nu får han kritik for ikke at have fordømt den tydeligt nok.

 
QAnon er på én gang et internetfællesskab af konspirationsteoretikere og en ny, religiøs bevægelse. Deres messias hedder Donald Trump, og han er udvalgt af Gud til at bane vejen for en ny og bedre verden. Video: Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Af FBI er internetfællesskabet af konspirationsteoretikere QAnon blevet udnævnt som en direkte terrortrussel mod samfundet, mens både Twitter og Facebook er begyndt at slå hårdt ned på deres misinformerende opslag.

Men alt det har præsident Donald Trump tilsyneladende ikke bidt mærke i, skriver Fox News.

Tværtimod får han nu kritik for at omfavne QAnon, som blandt andet spreder højreekstreme konspirationsteorier om, at der findes en magtfuld elite af babyædende satanister, som forsøger at overtage verdensherredømmet.

»Jeg ved ikke meget om bevægelsen, andet end at de vist rigtigt godt kan lide mig, hvilket jeg sætter pris på,« sagde præsidenten onsdag på et pressemøde, da han blev spurgt ind til bevægelsen.

»Jeg har hørt, at den bliver mere og mere populær.«

QAnon-følgerne er ganske rigtigt begejstrede for Donald Trump, som Berlingske tidligere har beskrevet. For de mener, at han er den eneste, der bekæmper den magtfulde elite, som i ly af det, de kalder for »den dybe stat«, bortfører, misbruger og udfører sataniske ritualer på børn tværs over USA.

Og de er af FBI blevet beskrevet som farlige, fordi der er flere af bevægelsens følgere, der har vist sig voldsparate for at afsløre den sammensværgelse, de altså mener findes.

Radikal venstrefløjsfilosofi

Tag for eksempel amerikanske Jessica Prim, som tilbage i maj kørte fra Illinois til New York i en bil fyldt med knive, fordi hun ville slå Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, ihjel. Eller Alpalus Slyman, som, seks dage efter han havde hørt om QAnon, blev jagtet af politiet på tværs af to delstater med sin kone og børn om bord i bilen.

Over for Berlingske har eksperter forklaret, hvordan QAnon kan radikalisere folk, der allerede er i krise, og at bevægelsen allerede overlapper med flere paramilitære grupperinger på krypterede beskedtjenester i USA.

Men ifølge præsident Trump er der tale om folk, »som ikke bryder sig om at se, hvad der sker i Portland og Chicago og New York og andre« demokratisk-styrede byer og stater.

»Jeg har hørt, at det her er folk, som elsker vores land,« forklarede han på pressemødet onsdag.

Da en journalist, ifølge The Guardian, spurgte præsidenten om, hvad han mente om QAnons konspirationsteori om den sataniske elite, svarede han hurtigt, at han aldrig havde hørt om det.

Tommy Vietor, forhenværende talsmand for daværende præsident Obamas nationale sikkerhedsråd

»Dette QAnon-svar er fucking skamfuldt. Det er en dødskult.«


»Men hvis jeg kan hjælpe med at redde verden fra problemer, er jeg villig til at gøre det,« sagde han så.

»Vi redder verden fra en radikal venstrefløjsfilosofi, som vil ødelægge dette land, og når dette land er borte, vil det være resten af verdens tur.«

Voldelig national terrortrussel

Præsidenten har omgående fået hård kritik for sine kommentarer, fordi han ikke tydeligt tog afstand fra konspirationsteorien.

Fra Joe Bidens kampagne lyder kritikken ifølge The Hill, at præsident Trump »låner sin stemme til vold«.

»Efter at have kaldt nynazister og hvide nationalister i Charlottesville for »fine mennesker« og have tåregasset demonstranter efter mordet på George Floyd, har Donald Trump nu forsøgt at legitimere en konspirationsteori, som ifølge FBI er en national terrortrussel,« lød det fra Bidens talsperson Andrew Bates.

Tommy Vietor, der har arbejdet som talsmand for den tidligere præsident Obamas nationale sikkerhedsråd, var klar i mælet på Twitter:

»Dette QAnon-svar er fucking skamfuldt. Det er en dødskult. FBI har identificeret QAnon som en voldelig national terrortrussel, og Trump lader som om, han ikke ved det, mens han opfordrer dem til at opføre sig mere sindssygt.«