FBI har anholdt soldat for forsøg på at lække dokumenter til IS

Komité vil tale med Trump Jr. om møde med russisk advokat. Danmark ligger højt på liste over bedste lande for migranter. FBI anholder soldat under mistanke for at hjælpe Islamisk Stat. Få overblikket over nattens nyheder her.

I mere end et år har både det amerikanske militær og FBI undersøgt soldatens mulige forbindelse til IS. Fold sammen
Læs mere
Foto: THAIER AL-SUDANI

FBI anholder soldat for forsøg på at lække dokumenter til IS

En amerikansk soldat er blevet anholdt under mistanke for forsøg på at forsyne den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) med dokumenter fra det amerikanske militær.

Det oplyste det amerikanske forbundspoliti, FBI, mandag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den 34-årige soldat har tidligere været udstationeret i Irak og Afghanistan. I mere end et år har både det amerikanske militær og FBI undersøgt soldatens mulige forbindelse til IS.

Efterforskningen indebar blandt andet en FBI-agent, der arbejdede under dække for at komme tæt på den mistænkte soldat.

I den forbindelse har soldaten angiveligt hævdet, at "USA er den eneste terrororganisation i verden", skriver NBC.

Under en efterfølgende ransagning af soldatens computer fandt efterforskere knap 500 dokumenter med referencer til IS.

Soldaten havde ifølge FBI også fortalt agenten, at han overvejede muligheden for at tilslutte sig bevægelsen gennem et særligt IS-konsulat i Tyrkiet.

-Folk siger, at det er ulovligt at tilslutte sig dem (IS, red.). Men som jeg ser det, så kæmper de blot mod dem, der udfører folkedrab, har soldaten sagt ifølge FBI's erklæring.

Den 34-årige soldat blev anholdt på Schofield-basen på Hawaii lørdag, oplyser FBI.

Schofield-basen ligger knap 30 kilometer fra Honolulu og blev etableret i 1908. Den er hjem for omkring 22.000 ansatte ved militæret og deres familier.

Det amerikanske militær oplyser ifølge NBC, at soldaten tilsyneladende havde svoret troskab til Islamisk Stat.

Han tjente inden sin anholdelse som flyveleder for det amerikanske militærs stillehavskommando.

Han har været udsendt i Sydkorea i 2002/03, i Irak fra 2010/11 og i Afghanistan 2013/14.

Paul D. Delacourt, der er talsmand for FBI på Hawaii, oplyser, at den 34-årige soldat formentlig har handlet alene.

Ifølge NBC skal soldaten fremstilles for en dommer ved en føderal domstol natten til tirsdag dansk tid.

/ritzau/

Danmark ligger højt på liste over bedste lande for migranter

De nordiske lande fylder godt i toppen af en liste over verdens bedste lande for indvandrere.

Sverige er nummer ét, men Norge, Finland og Danmark er også blandt de ti mest attraktive lande for migranter.

Det viser en undersøgelse fra US News and World Report. Listen omfatter 80 lande og rangeringen er udarbejdet på baggrund af interviews med over 21.000 personer fra alle verdensdele.

Canada, Schweiz, Australien og Tyskland udfylder pladserne efter Sverige, mens Danmark er nummer ti.

Ud over indvandringspolitik inddrager undersøgelsen faktorer som økonomisk stabilitet, indkomst, lighed og forholdene på arbejdsmarkedet.

At nordiske lande tager fire af topplaceringerne skyldes hovedsageligt en positiv global opfattelse af deres økonomier samt af landenes bestræbelser på at udjævne uligheder i indkomster, viser undersøgelsen ifølge US News.

Flere lande i Mellemøsten har en høj andel af indvandrere i forhold til deres samlede befolkningstal. Deriblandt Saudi-Arabien, nummer 15 på listen, og nummer 23, Qatar.

At de er placeret forholdsvist langt nede skyldes, at landene undlader at gøre en indsats for at integrere indvandrere, skriver US News.

I undersøgelsen indgår informationer fra Verdensbanken og FN om antallet af indvandrere i forskellige lande samt om, hvor mange der bliver sendt tilbage til deres hjemland.

Deidre McPhillips, som har været med til at udarbejde undersøgelsen, fortæller til Washington Post, at fokus ikke har været specifikt på flygtninge.

- Men den tager hensyn til analyser fra FN om indvandringspolitik og integrationstiltag, siger hun til avisen.

- Vores mål med denne undersøgelse var at fokusere på de økonomiske aspekter af indvandring, og den betydning, det kan have for, hvordan forholdene i et land opfattes i resten af verden.

I Asien gør Singapore det bedst med en 18.-plads, mens Sydafrika får den bedste placering i Afrika som nummer 32. En 45.-plads til Brasilien rækker til at være det bedst placerede land i Sydamerika.

/ritzau/

Komité vil tale med Trump Jr. om møde med russisk advokat

Det amerikanske senats efterretningskomités topdemokrat, Mark Warner, siger, at han "absolut" vil tale med Donald Trump Jr. vedrørende hans møde med en russisk advokat under præsidentvalget sidste år.

Mark Warner siger, at "det er første gang, at offentligheden har set et tydeligt bevis på, at topfolk fra Trumps kampagnestab mødtes med russerne" for at skaffe belastende oplysninger om Clinton, det skriver nyhedsbureauet AP.

Donald Trump Jr. erkender, at han mødtes med den russiske advokat for at få fingre i oplysninger, der kunne kompromittere Hillary Clinton, der var farens rival i kampen om præsidentposten. Det bekræfter Donald Trump Jr. selv.

- Det er klart, at jeg er den første nogensinde på et kampagnehold, der har lyttet til informationer om en rival, skrev han sarkastisk på Twitter tidligere mandag aften.

Ifølge New York Times vidste Donald Trump Jr., at mødet var et led af den påståede indblanding fra den russiske regering i den amerikanske valgkamp.

New York Times har talt med tre personer, der har haft kendskab til mødet.

Avisen skriver, at det var publicisten Rob Goldstone, der satte mødet op, og at det i selve indkaldelsen til mødet fremgik, at det var den russiske regering, der stod bag de potentielt skadelige oplysninger om Clinton.

Mark Warner ønsker ikke at oplyse, hvorvidt mødet mellem Donald Trump Jr. og den russiske advokat allerede var en del af komitéens undersøgelser af Ruslands indblanding i præsidentvalget.

Mark Warner understreger dog, at afsløringerne "hjælper os (komitéen, red.) fremad, og vi forventer, at der kommer meget mere".

Donald Trump Jr. skriver på Twitter, at han med glæde samarbejder med Senatets efterretningskomité.

Han har hyret advokaten Alan Futerfas til at tage sig af sagen.

Paul Manafort, der var kampagnechef for Donald Trump, og Jared Kushner, Trumps svigersøn, var også med til mødet med den russiske advokat.

Der kom intet ud af mødet, har en talsmand i Det Hvide Hus oplyst mandag. Det samme har Donald Trump Jr. erklæret.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, foretager sideløbende med Senatet en undersøgelse af Trump-kampagnens eventuelle forbindelser til Rusland.

/ritzau/AP