FBI genåbner mail-sagen mod Hillary Clinton - 11 dage før valget

FBI har fundet en række nye e-mails fra Hillary Clinton, som det amerikanske forbundspoliti nu – kort før præsidentvalget – går i gang med at undersøge.

Med kun 11 dage til det amerikanske præsidentvalg har FBI valgt igen at gå ind i sagen om Hillary Clintons emails fra tidens om udenrigsminister endnu en gang. Det skaber fornyet diskussion om hendes troværdighed. Arkivfoto: Shaw Thew /EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyheden kunne næppe komme på et værre tidspunkt for demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton. FBI genåbner helt udsædvanligt sagen om Clintons mails, efter at der er fundet nye af slagsen, som ikke tidligere er blevet undersøgt. Disse mails blev fundet i forbindelse med en sag, som ikke har direkte forbindelse med den, FBI netop har afsluttet mod hende.

Da der kun er 11 dage tilbage til valget, er det en bombe i den amerikanske valgkamp. Alene det faktum, at FBI påbegynder en ny undersøgelse af de betændte mails, skaber fornyet diskussion om hendes troværdighed. Clintons stab forsøger allerede nu at neddæmpe sagens betydning ved at sige, at det er ren rutine, og at der formentlig ikke er noget nyt i de mails, der nu undersøges.

Det er Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trumps, stab selvfølgelig ikke enig i. Trumps kampagnechef, Kellyanne Conway, var hurtigt ude og tweetede, at »en god dag er lige blevet endnu bedre«. Trump selv triumferede under et vælgermøde, og hele hans stab er begyndt at samle yderligere materiale ind, der skal koncentrere sig om at ramme Clinton der, hvor hun lige nu er svagest. På troværdigheden.

Valgkampen vil derfor i de kommende dage koncentrere sig om Clintons e-mails – endnu en gang. Problemet er, at der kun er 11 dage til valget, og det er rigtig skidt for Clinton. Sagen kan næppe nå at blive færdigbehandlet inden valget, og det vil uundgåeligt sætte gang i rygter om, at den er meget alvorlig for Clinton. Den demokratiske præsidentkandidat vil under alle omstændigheder få svært ved at forsvare sig. Selv hendes mest betroede medarbejdere siges at være godt og grundigt rystet over udviklingen, fordi det aldrig er set før, at en så alvorlig sag genoptages lige før et præsidentvalg.

Udløber af tidligere sag

FBIs direktør, James Comey, sagde, at FBI havde fundet nye emails relateret til Clintons tid som udenrigsminister, og at denne udvikling betyder, at han nu undersøger sagen igen. Til otte kongresmedlemmer skrev direktøren:

»I forbindelse med en anden sag har FBI erfaret eksistensen af e-mails, som synes at være relateret til undersøgelserne. Jeg skriver til jer for at informere jer om, at jeg har accepteret, at FBI tager de nødvendige efterforskningsmæssige skridt, der skal give mulighed for at gennemse disse e-mails for at undersøge, om de indeholder klassificerede informationer, og i øvrigt bedømme deres vigtighed for vores undersøgelser«.

For nogle måneder siden sagde FBI-direktør Comey, at der ikke var grundlag for at rejse en sag mod Clinton, men at hun havde optrådte »ekstremt skødeløs« i omgangen med sine e-mails.

Ny bombe i blodig valgkamp

Det nye skridt er så usædvanligt, at ingen rigtig ved, hvad der vil ske, fordi undersøgelserne vil trække ud. FBI kan næppe afsløre detaljerne i deres undersøgelse og vil derfor blive trukket ind i en blodig valgkamp, hvor der vil blive spekuleret i, om man kan risikere, at Clinton bliver præsident, og der så efterfølgende rejses en sag mod hende.

De fleste stiller spørgsmålet, om det får betydning for valget. Flere valgeksperter sagde fredag på amerikansk TV, at det er svært at vurdere. Men alene chokvirkningen vil få nogle til at tænke sig om igen. Især fordi Comey sagde, at FBI »endnu ikke kan sige, om materialet har nogen betydning eller ej«.