FBI-direktør forsikrer om, at der ikke fuskes med brevstemmer. Men Trump er stadig ikke overbevist

Efter præsident Trump adskillige gange har anklaget Demokraterne for at ville snyde med brevstemmerne, har FBI-direktøren nu slået fast, at det aldrig før er sket.

 
Donald Trump er stadig ikke sikker på, at han kan regne med resultaterne af det kommende valg. Sådan lød det igen torsdag fra præsidenten. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Donald Trump er ikke sikker på, at han kan regne med valgresultatet ved det kommende valg.

Det gentog han torsdag aften, efter både Det Hvide Hus og hans tætteste allierede i Senatet havde brugt det meste af dagen på at forsikre amerikanerne om, at Donald Trump nok skal overgive magten fredeligt, hvis han taber til Joe Biden i november.

Men da han selv senere på dagen blev spurgt, om han kun ville acceptere valgresultatet, hvis han vandt, svarede han, at han ikke var sikker på, at det kommende valg ville blive »ærligt«, fordi brevstemmerne kan vise sig at være »et kæmpe svindelnummer«.

Det skriver The New York Times.

Den påstand afviste FBI-direktøren, Christopher Wray, ellers torsdag. Han forklarede i Kongressen, at FBI aldrig har set »nogen form for koordineret landsdækkende stemmefusk ved et stort valg,« heller ikke gennem brevstemmer.

Han forklarede desuden, at det ville være »en kæmpe udfordring« for en fjende at forsøge at vende et landsdækkende valg ved at fuske med brevstemmerne, eftersom FBI holder godt øje.

Men præsidenten er stadig ikke overbevist.

»Vi vil sikre os, at valget er ærligt, og det er jeg ikke sikker på, at det kommer til at være,« sagde Donald Trump torsdag aften på et pressemøde.

Onsdag fik det stor opmærksomhed, da præsident Trump på et pressemøde blev spurgt, om han ville stå for en fredelig magtoverdragelse, hvis han taber i det kommende præsidentvalg.

»Vi må vente og se, hvad der sker,« svarede præsidenten:

»Hvis vi kan komme af med brevstemmerne, kan vi få en meget fredelig… ikke overdragelse, ærlig talt, men en fortsættelse,« sagde han og henviste her altså til sit eget genvalg.

Det har efterfølgende fået Det Hvide Hus til at melde ud, at Donald Trump vil »acceptere resultatet af et frit og retfærdigt valg«, mens en række højtstående medlemmer af Det Republikanske Parti har lovet, at der kommer en fredelig magtoverdragelse.

Den republikanske flertalsleder af Senatet, Mitch McConnell, skrev for eksempel på Twitter, at USA vil opleve en »ordentlig magtoverdragelse« efter valget, mens senator Lindsey Graham gik på Fox News og forsikrede seerne om, at magtoverdragelsen »vil blive fredelig.«

»Vi kommer måske til at have en retssag om, hvem der har vundet, men højesteret må træffe den beslutning, og hvis Republikanerne taber, vil vi acceptere resultatet,« lød det.

Senator Mitt Romney, der i modsætning til de to andre, har vist sig som en republikansk modstander af Donald Trump inden for de seneste år, har kaldt det for »utænkeligt«, at en magtoverdragelse ikke ville foregå fredeligt i USA:

»En fredelig magtoverdragelse er fundamental for ethvert demokrati, og uden det har du Hviderusland. Enhver antydning om, at en præsident ikke vil respektere denne forfatningsmæssige garanti er både utænkeligt og uacceptabelt,« skriver han på Twitter.

Donald Trumps kommentarer har også fået hård kritik fra Demokraterne. De mener, at Donald Trump angriber selve demokratiet.

»Hvilket land er vi i? Hør her, han siger de mest irrationelle ting. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige,« lød det fra Joe Biden, da han først hørte om Donald Trumps kommentarer.

Den tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders gav onsdag en tale, hvor han han sagde til alle amerikanere, på tværs af partifarve, at de har et ansvar for at komme demokratiet til forsvar ved det kommende valg:

»Dette er ikke bare et valg mellem Donald Trump og Joe Biden. Det er et valg mellem Donald Trump og demokratiet. Og demokratiet skal vinde.«