FBI-chef: Kina fører brutal afpresningskampagne mod kinesere i USA

Kinesere i USA bliver opsøgt og afpresset med trusler mod deres familie til at komme hjem til Kina. Det fortæller FBI-direktøren Christopher Wray nu.

Kina er en konstant trussel mod USA, »24/7, 365 dage om året«, siger FBI-direktøren Christopher Wray. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Gripas/EPA/Ritzau Scanpix

Det kinesiske styre opsøger og afpresser hundredvis af kinesere i USA. De tvinges til at vende hjem til Kina, og hvis ikke de vil, er Kina klar til at tage hårde metoder i brug for at få dem på andre tanker.

Sådan lød det tirsdag i en tale fra FBI-direktøren, Christopher Wray, ifølge The Guardian.

Eksempelvis er en kinesisk udsending i et tilfælde troppet op hos en kineser, der bor i USA med sin familie. Den amerikansk bosatte kineser blev givet to valg: Kom hjem omgående eller begå selvmord.

Afpresningskampagnen er del af den kinesiske Operation Rævejagt, som den kinesiske præsident, Xi Jinping, søsatte for seks år siden.

Den har officielt til formål at opspore korrupte kinesiske embeds- og forretningsmænd, som er flygtet i eksil, men er uofficielt altså en hård afpresningskampagne mod store dele af den kinesiske diaspora, vurderer Christopher Wray.

»Kina beskriver Rævejagt som en slags international antikorruptionskampagne. Det er det ikke. I stedet er Rævejagten et omfangsrigt forsøg på at opspore kinesere, som Xi anser for at være trusler, og som bor uden for Kina, verden over,« siger Christopher Wray ifølge The Guardian:

»Vi taler om politiske rivaler, dissidenter og kritikere, som ønsker at afsløre Kinas omfattende menneskerettighedskrænkelser.«

Og hundredvis af de kinesere, som Kina altså forsøger at opspore og afpresse, bor og lever i USA enten som amerikanske statsborgere eller på et green card, siger FBI-direktøren. De bliver blandt andet presset til at vende hjem med slet skjulte trusler mod deres familier i Kina, siger Wray.

Og den samme afpresningskampagne er angiveligt i gang flere andre steder i verden. Derfor har FBI iværksat et samarbejde med en række andre lande, fortæller FBI-direktøren.

Kina har for nyligt vedtaget en ny sikkerhedslov, som har til formål at kvæle den politiske uro i Hongkong, som i det seneste år har dannet scene for det største oprør mod Kinas kommunistparti siden protesterne på Den Himmelske Freds Plads i 1989.

Loven retter sig mod fire kategorier af forbrydelser, som kan straffes med fængsel op til livstid: Separatisme, undergravende virksomhed, terrorisme og samarbejde med en udenlandsk magt. Det er kriminelt og kan straffes med fængsel op til livstid.

Ifølge Foreign Policy gælder den nye lov også for kinesiske kritikere af Kina i udlandet. De kan dømmes for at samarbejde med en udenlandsk magt, hvis de har udtalt sig kritisk om Kina og kan derfor risikere at blive anholdt, hvis de vender hjem til enten Hongkong eller Kina.

Christopher Wray talte ikke kun om Operation Rævejagt. Han fortalte også, at Kina forsøgte at blande sig i amerikansk politik »24/7, 365 dage om året«, og at den kinesiske regering er mistænkt for at være involveret i kæmpe cyberangreb, identitetstyveri og spionage i USA.

Der er over 1.000 aktive efterforskninger af Kinas angivelige tyveri af amerikansk teknologi på tværs af FBIs 56 kontorer.