FBI-chef blev advaret om trussel mod Kennedys morder

Historikere forventer ikke, at 2800 frigivne dokumenter vil føje meget nyt til drabet på præsident Kennedy.

Oswald blev to dage efter drabet på Kennedy selv skudt og dræbt af natklubejeren Jack Ruby. Det skete på vej fra en politistation til et fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: STF

Nationalarkivet i USA frigav torsdag aften lokal tid nogle af de hidtil hemmeligholdte dokumenter om drabet i 1963 på præsident John F. Kennedy.

I de timer, der er gået siden, er der ikke dukket nogen rygende pistol op. Og historikere og eksperter føler sig ret sikre på, at dokumenterne ikke føjer noget nyt til en af verdens mest berømte drabsager.

De 2800 dokumenter er gjort tilgængelige på National Archives' hjemmeside.

Forud for offentliggørelsen oplyste embedsmænd fra Det Hvide Hus, at CIA og FBI ikke vil lade præsident Donald Trump frigive samtlige dokumenter i sagen.

Med henvisning til sikkerhedshensyn oplyste Trump, at han »ikke har noget andet valg« end fortsat at tilbageholde en række dokumenter, der er særligt »følsomme«.

At dokumenter tilbageholdes, kan være, at de er forfattet i nyere tid og kan være følsomme i forhold til til den nationale sikkerhed.

Det fremgår af nogle af de frigivne dokumenter, at de er skrevet i løbet af 19970'erne og 1980'erne, skriver avisen The Guardian.

Et dokument viser, at FBI's daværende chef, J. Edgar Hoover, efter drabet på præsidenten forfattede et memo om en trussel på livet mod den sigtede gerningsmand Lee Harvey Oswald.

Oswald blev to dage efter drabet på Kennedy selv skudt og dræbt af natklubejeren Jack Ruby. Det skete på vej fra en politistation til et fængsel.

»I går aftes modtog vi et opkald i vores Dallas-kontor fra en mand, der talte med rolig stemme og sagde, at han var medlem af en komité, som ville slå Oswald ihjel,« skrev Hoover.

Men man mente, at politiet i Dallas havde styr på situationen.

I snart 54 år har en stor bunke dokumenter om drabet på John F. Kennedy været hemmeligstemplet.

Men i 1992 underskrev præsident George H.W. Bush en lov, om at papirerne skulle offentliggøres senest 25 år efter - og den tidsfrist udløb 26. oktober i år.

Det anslås, at der stadig er omkring 3600 hemmeligstemplede dokumenter om skuddrabet, der blev begået af Lee Harvey Oswald 22. november 1963.

Der er igennem årene blevet frigivet over to millioner dokumenter i sagen. Mange af dem blev tilbageholdt af Warren-kommissionen, der undersøgte drabet, og som i 1964 nåede frem til, at Oswald var alene om det.

Drabet på Kennedy har været genstand for utallige konspirationsteorier.

/ritzau/AP