FBI aflytter Trumps sikkerhedsrådgiver og lækker detaljer

FBI aflyttede en samtale mellem Trumps sikkerhedsrådgiver og den russiske ambassadør, og kilder afslører nu de pinagtige detaljer fra samtalen. Og det har sat vicepræsidenten i en slem klemme.

Sikkerhedsrådgiver Mike Flynn sidder alene og venter på pressemødet mellem Japans premierminister, Shinzo Abe, og sin chef, Donald Trump. Han virker efter lækagerne at dømme venneløs i Det Hvide Hus, men han har den ene ven, som betyder noget - præsidenten. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO

Præsident Trumps sikkerhedsrådgiver, Mike Flynn, befinder sig præcis der, hvor en mand i hans stilling ikke burde befinde sig.

Han er en nyhed - og ikke på den gode måde.

For det amerikanske forbundspoliti FBI har aflyttet en samtale mellem den russiske ambassadør og ham, og nu begynder bidder af samtalen at drysse ud til amerikanske medier - og det giver Mike Flynn en stribe problemer. For det første har han angiveligt ført sin egen udenrigspolitik, og det er i det mindste i princippet ulovligt. For det andet har han talt usandt om samtalens indhold, og hvad værre er - han har fået vicepræsident Mike Pence til at gå på TV og gøre det samme.

Det er ikke overraskende, at demokratiske medlemmer af Kongressens sikkerhedsudvalg kræver ham efterforsket og afskediget - de er medlemmer af oppositionen og i mindretal - men det er overraskende, at ingen i Det Hvide Hus for alvor kommer Flynn til undsætning. Både Washington Post og New York Times har kørt historier med talrige insider-kilder mod Flynn, og et medlem af vicepræsidentens inderkreds siger til Politico, at Pence »er frustreret over den klemme,« som Flynn har bragt ham i. Men en af præsident Trumps rådgivere siger til samme medie, at Flynn ikke går nogle steder, ikke umiddelbart, for »præsidenten kan i bund og grund godt lide ham.«

»Bizarre rygter«

 

Dermed synes Mike Flynn at have reddet jobbet for nu - han er tilsyneladende venneløs, men har den ene ven, som virkelig betyder noget.

Det ændrer imidlertid ikke på, at situationen er unik.

29. december sidste år udviste præsident Obama en række russiske diplomater og indførte nye sanktioner som straf for den russiske hacking under den amerikanske valgkamp. Samme dag ringede Mike Flynn så til den russiske ambassadør, Sergej Kisljak. Han ringede på den officielle telefonlinje, og som efterretningskilder siger til New York Times - Flynn er tidligere chef for den militære amerikanske efterretningstjeneste, og han burde have vidst, at FBI ofte aflytter samtaler til ambassadøren. Og det gjorde FBI den dag.

Oplysningerne om samtalen mellem Flynn og Kisljak lækkede op til præsident Trumps indsættelse i sidste måned, og dengang sagde Flynn, at ambassadørsamtalen var en høflighedssamtale, og han benægtede, at han havde talt om Obamas sanktioner, eller at han lovede russerne noget. 15. januar gik Mike Pence på CBS og sagde det samme. Han havde talt med Flynn om det, og han kunne sige med sikkerhed, at Flynn og den russiske ambassadør »ikke diskuterede USAs beslutning om udvisning af diplomater og nye sanktioner.« Det var »bizarre rygter,« sagde han,  og Trumps talsmand, Sean Spicer, sagde, at Flynn blot ville ønskede russeren glædeligt jul.

Usandt

 

Denne trio af benægtelser undrede den amerikanske kontraspionage, for udskrifterne af samtalen viste sort på hvidt, at Flynn havde talt sanktioner og udvisninger med ambassadør Kisljak; faktisk havde han lovet ham, at hvis russerne undlod en gengældelsesaktion, så skulle den kommende Trump-regering nok senere gøre skaden god igen og lempe sanktionerne, skriver flere medier.

Washington Post har talt med ni nuværende og tidligere myndighedspersoner og kilder i Det Hvide Hus, som bekræfter indholdet af ambassadørsamtalen.

Onsdag i denne uge benægtede Flynn stadig indholdet, men torsdag var han kommet på andre tanker og sagde, at han muligvis havde talt sanktioner. Dermed har han måske overtrådt den såkaldte Logan-forordning, som forbyder enkeltstående amerikanere at føre deres egen udenrigspolitik. Men loven har aldrig været anvendt og er umulig at håndhæve, og derfor er den alvorligste del af sagen »ikke selve handlingen, men forsøget på at dække over den,« som den konservative kommentator Charles Krauthammer siger til Fox News. Flynn har talt usandt om indholdet af samtalen, han har fået vicepræsident Pence til at gøre det samme, og kilder i Det Hvide Hus siger lørdag til CNN, at Pence er aldeles ubegejstret ved situationen. Pence spurgte i sidste måned direkte Flynn om indholdet af samtalen, inden han gik på TV, og Flynn fortalte ham tilsyneladende en usandhed.

Under normale omstændigheder ville Flynn stå til en fyreseddel, siger kilderne til CNN, men det vil for det første få Det Hvide Hus til at tage sig fjollet ud, og for det andet holder Trump stadig af Flynn. Og konfronteret med anklagerne sagde Trump lørdag dansk tid: »Jeg kender ikke til dem. Jeg vil undersøge sagen.«