FBI advarede om brødre få dage før Bruxelles-terror

Hollandsk og belgisk politi modtog oplysninger fra USA om gerningsmænd forud for terroren i Bruxelles.

Place de la Bourse i Bruxelles, 25. marts 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: AURORE BELOT

LONDON: Hollandsk politi modtog oplysninger fra FBI om brødrene Bakraouis religiøse radikalisering samtidig med en advarsel om de to mænds tidligere kriminelle gerninger seks dage inden, de to brødre sprængte sig selv i luften som en del af terrorangrebene i Bruxelles 22. marts. Dagen efter FBIs henvendelse tog hollandsk politi kontakt til belgisk politi. Det har den hollandske justitsminister, Ard van der Steur, ifølge lokale medier oplyst tirsdag i et skriftligt svar til landets parlament. Oplysningen kan øge presset på de belgiske myndigheder. Den tyrkiske regering har tidligere oplyst, at man havde advaret de belgiske myndigheder om den ene af brødrenes involvering i Syrien.

Samtidig tyder det på, at efterforskningen ikke har bragt belgisk politi nærmere de øvrige hovedmistænkte i terrorangrebene i Bruxelles’ internationale lufthavn og i et metrotog. En mand anholdt på mistanker om at være »den tredje mand« set på overvågningskameraer med sprængstoffer skjult som bagage er blevet løsladt. Manden blev anholdt som følge af vidneudsagn fra en taxichauffør, men den mistænkte har givet et alibi for tidspunktet for angrebet i lufthavnen, sagde hans advokat tirsdag ifølge Reuters:

»Han var hjemme, og det kunne bekræftes af telefonopringninger.«

Dermed er to gerningsmænd, der er blevet set på overvågningskameraer i henholdsvis lufthavn og metro, endnu ikke fundet. Derimod er der den seneste uge foretaget anholdelser af terrormistænkte baseret på europæisk politisamarbejde i Italien, i Rotterdam og i Belgien inklusive Bruxelles, hvor flere af de identificerede fra terroren i sidste uge og i november i Paris boede.

Antallet af dræbte i angrebene i sidste uge er steget til 35, mens 96 sårede fortsat er indlagt. 55 ofre modtager intensiv behandling, oplyser det belgiske sundhedsministerium i en erklæring. Flere af de alvorligt sårede er stærkt forbrændte. Frem til tirsdag eftermiddag var det kun lykkedes at identificere 28 af de 35 dræbte skrev det belgiske nyhedsmedie DH.be. Ud over belgiske ofre er der dræbte fra Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Italien og Storbritannien, mens der er ofre med dobbelt hollandsk eller belgisk statsborgerskab født i DR Congo, Peru, Marokko og Liberia. To svenske kvinder er blandt de dræbte. DH.be har offentliggjort en liste med en kort beskrivelse af de identificerede ofre, og her symboliserer den 26-årige Sascha Pincowski og hendes 29-årige bror, Alexander, hvor vidtstrakt terroren ramte:

»Født af en græsk mor og en hollandsk far voksede de op i Tyskland .... Efter at have rejst rundt i Europa ville de flyve til New York, hvor de boede.«

Den internationale lufthavn i Bruxelles vil blive delvist åbnet onsdag, hvis man forinden har fået etableret nye, skærpede sikkerhedsprocedurer. Det vil tage flere måneder, inden den igen er fuldt genåbnet.