Favoritten Macron kan gå hen og skuffe som præsident

Valg står mellem dem, der vil forsvare Europa, og dem, der vil ødelægge Europa, mener EU, der håber på Macron.

Den højrenationale Marine Le Pen (til venstre) er klart bagefter i meningsmålingerne, der entydigt udpeger centrumpolitikeren Emmanuel Macron (til højre) som ny fransk præsident efter søndagens valg. Her ses de ved en tv-debat i onsdags. Scanpix/Stringer Fold sammen
Læs mere

Bruxelles. Alle venter en klar sejr til den EU-venlige centrumpolitiker Emmanuel Macron ved søndagens præsidentvalg i Frankrig.

Han fører på forhånd stort over den højrenationale Marine Le Pen fra Front National.

Og i Bruxelles og EU-hovedstæderne håber næsten alle, at det denne gang går som spået efter store overraskelser, da briterne sidste år stemte sig ud af EU, og USA valgte Donald Trump som præsident.

- Marine Le Pen har meget små chancer for at vinde, siger Yann-Sven Rittelmeyer, der er analytiker ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles.

- Men skulle det alligevel lykkes for hende, ville det udløse en ny eksistentiel krise for EU, siger han.

Ifølge EU-Kommissionen står valget i Frankrig mellem dem, der vil forsvare Europa, og dem, der vil ødelægge Europa.

Forventningen er, at en sejr til Macron vil styrke EU-samarbejdet og sammenholdet om en kontant linje i exit-forhandlingerne med Storbritannien.

Josef Janning, der er senioranalytiker ved tænketanken European Council on Foreign Relations i Berlin, siger, at en sejr til Macron vil udløse et lettelsens suk over hele Europa.

Men derefter vil hverdagen hurtigt melde sig, advarer han.

Macron går til valg på at gennemføre offentlige besparelser og reformer, der skal sparke gang i vækst og beskæftigelse i Frankrigs gumpetunge økonomi.

Der er parlamentsvalg i juni, og Macron og hans nye parti En Marche skal kæmpe en hård kamp for et flertal, der vil bakke op om hans politiske dagsorden.

- Hvis Macron ikke er i stand til at gennemføre det, han lover, bliver hans sejr ikke andet end symbolsk, siger Josef Janning.

- Så der er en temmelig stor mulighed for, at Macron skuffer, siger han.

Hvis Marine Le Pen overrumpler alt og alle og bliver Frankrigs nye præsident i år, vil det sende Europa i chok.

Den højrenationale præsidentkandidat vil genforhandle Frankrigs EU-medlemskab og have en folkeafstemning om EU, hvis resultatet ikke er godt nok.

Le Pen vil have Frankrig ud af euroen, og hun er imod frihandel og taler i stedet om "intelligent protektionisme og økonomisk patriotisme".

Hun vil også bremse indvandringen og have Frankrig ud af Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i EU.

Josef Janning siger, at det vil være meget alvorligt for EU-samarbejdet, hvis Marine Le Pen stik imod alle odds vinder.

- Så får EU kniven for struben, siger Janning.

Han tror dog, at Marine Le Pen i givet fald vil være blødere i handling end retorik, så der er faktisk mulighed for en positiv overraskelse, hvis hun mod forventning skulle vinde.

- Hun vil være slem, men måske ikke så slem, som folk tror, hun er, siger han.

/ritzau/