Fauci kan ikke skjule sin lettelse over Trumps afgang: »Det er en befriende følelse«

Anthony Fauci kunne ikke tale frit under Donald Trumps regering. Presset var direkte »ubehageligt«, siger USAs øverste coronaekspert.

 
Anthony Fauci havde svært ved at skjule sin lettelse på sit første pressemøde i det Hvide Hus efter Donald Trumps afgang. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Anthony Fauci optrådte side om side med Donald Trump på talrige pressemøder, da pandemien ramte USA. Nu er Donald Trump ekspræsident for USA, og landets øverste coronaekspert lægger ikke skjul på, hvad han føler i den anledning.

»Det er ret befriende,« sagde Anthony Fauci under sit første pressemøde efter Joe Bidens indsættelse som ny præsident.

Toprådgiveren i Det Hvide Hus virkede usædvanligt munter, da han svarede på spørgsmål fra pressen. Han lagde ikke skjul på, at tiden med Trump ved roret havde været en prøvelse for den erfarne sundhedsekspert.

På den tidligere præsidents pressemøder blev der sagt ting, som fra et videnskabeligt synspunkt var direkte »ubehagelige«, sagde Anthony Fauci.

Han fremdrog ekspræsidentens udtalelser om malariamedicinen hydroxyklorokin, som Donald Trump i foråret promoverede som en game changer.

»Hvad har du at miste? Tag det!« sagde Donald Trump om stoffet.

Ubehagelige udtalelser

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) valgte i juni at stoppe alle forsøg med midlet, da det viste sig ikke at have den effekt på sygdommen, man håbede.

»Det er klart, at der var ting, der blev sagt om blandt andet hydroxyklorokin, som var ubehagelige, fordi de ikke var baseret på videnskabelige kendsgerninger,« sagde Anthony Fauci.

Det satte den mangeårige sundhedsekspert i en svær situation for rullende kameraer.

»Det er ingen fornøjelse at være i en situation, hvor man skal modsige præsidenten. Man følte ikke, at man kunne sige noget, uden at det fik følger,« sagde Anthony Fauci.

Han blev i løbet af sommeren skubbet ud på sidelinjen og optrådte sjældnere på pressemøder med Donald Trump.

Den nytiltrådte præsident, Joe Biden, fremlagde torsdag en ny plan for bekæmpelse af coronavirus USA. Den indebærer blandt andet, at brug af mundbind bliver påkrævet i offentlig transport, og at rejsende til USA skal i karantæne.

Befriende følelse

De daglige dødstal i USA ventes at toppe i februar, men hvis mellem 70 og 80 procent af amerikanerne er blevet vaccineret i slutningen af sommeren, kan landet opleve en form for normalitet inden efteråret, siger Anthony Fauci.

Siden pandemiens begyndelse er over 24 millioner amerikanere blevet testet positive for coronavirussen, som har kostet 409.000 af dem livet.

Ifølge Anthony Fauci har Joe Biden lagt vægt på en videnskabelig tilgang i kampen mod coronavirus.

»At man kan stå her og tale om evidens, og hvad videnskab er, og hvad den siger, er en befriende følelse,« sagde Fauci.