»Fatal oprustningslogik«: Merkels udfordrer angriber USAs atomvåben i Tyskland

Amerikanske atomraketter skal ud af Tyskland, lyder kravet fra den socialdemokratiske kanslerkandidat, Martin Schulz. Forud for det tyske valg beskylder Schulz den amerikanske præsident Trump for en »fatal oprustningslogik«.

Amerikanske atomvåben hører ikke hjemme i Tyskland, lyder budskabet fra den tyske kanslerkandidat Martin Schulz. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOERG SARBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske atomvåben i Tyskland er en del af NATOs slagstyrke og et centralt element i forsvarsalliancens afskrækkelsesevne.

Står det til den socialdemokratiske kanslerkandidat, Martin Schulz, skal USAs atomsprænghoveder imidlertid fjernes hurtigst muligt fra tysk jord.

På et vælgermøde i delstaten Rheinland-Pfalz annoncerede Schulz tirsdag ifølge Der Spiegel, at han som kansler vil bestræbe sig på at fjerne atomvåben fra Tyskland.

»Som forbundskansler i Tyskland vil jeg arbejde for, at atomvåben, der opbevares i Tyskland, bliver trukket tilbage.«

Det præcise omfang af amerikanske atomvåben på militærbaser i Tyskland er ikke officielt kendt. Ifølge Der Spiegel har USA mindst 20 atomsprænghoveder opmagasineret alene på flyvebasen Büchel i Rheinland-Pfalz.

Tyskerne går til valg 24. September, og Schulz er i øjeblikket betydeligt efter kansler Merkel i meningsmålingerne. Med kravene om nedrustning skærper Schulz sin offensiv over for Washington som reaktion på spændingerne mellem Nordkorea og USA. I løbet af valgkampen har Schulz gentagne gange langet ud efter USAs præsident, Donald Trump.

»Det er tidens vigtigste opgave, at vi stiller os i vejen for den mand og den fatale oprustningslogik, som han forsøger at påtvinge os, med alle til rådighed stående midler,« sagde Schulz ifølge Der Spiegel i Berlin i maj.

Oprustningsspiral

Med sit seneste udspil forsøger Schulz at gøre Tysklands forhold til USA og NATO til en del af den igangværende valgkamp.

Relationerne mellem Berlin og Washington har været anspændte siden indsættelsen af Donald Trump, der ved flere lejligheder har kritiseret både tysk handels- og forsvarspolitik. Trump har understreget over for NATO-medlemslandene, at de skal leve op til forsvarsalliancens målsætning om at bruge mindst to pct. af BNP på forsvarsudgifter.

Tysklands forsvarsbudget udgør i øjeblikket 1,2 pct. af BNP. Kansler Merkel har tidligere tilkendegivet, at det tyske forsvarsbudget inden 2024 skal bevæge sig i retning af de 2 pct.

Både SPD-formand Martin Schulz og hans partifælle, udenrigsminister Sigmar Gabriel, afviser at øge de tyske forsvarsbudgetter.

»Det kan ikke være rigtigt, at forbundsrepublikken Tyskland tavst og passivt ser til, mens en oprustningsspiral, som Trump ønsker det, udvikler sig mere og mere«, sagde Schulz på tirsdagens valgmøde i Rheinland-Pfalz.

Forud for det tyske valg d. 24 september kæmper Schulz en hård kamp for at vinde opbakning fra vælgerne. Aktuelle meningsmålinger giver SPD 24 pct. af stemmerne, mens Angela Merkels CDU kan være tilfreds med opbakning fra 38 pct. af vælgerne.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland