Fatal fejlvurdering: Islamistisk knivangriber kunne ikke udvises af de tyske myndigheder

Han citerede højlydt koranvers og var kendt af myndighederne som islamist. Trods tegn på radikalisering undlod tysk politi at gribe ind over for afvist asylansøger, der fredag knivdræbte en mand og sårede syv personer i et supermarked i Hamborg.

Politiets efterforskere sikrer spor i et supermarked i Hamborg, hvor en afvist asylansøger fredag eftermiddag knivdræbte en person og sårede syv andre. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARKUS SCHOLZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Han var kendt af tysk politi som radikal islamist. Han blev endda indkaldt til samtale hos efterretningsagenter. Her konkluderede man dog, at asylansøgeren Ahmad A. ikke var en direkte sikkerhedstrussel.

Det var en fatal fejlvurdering, for fredag eftermiddag forvandlede den 26-årige mand med palæstinensiske rødder et supermarked i Hamborg til et blodigt gerningssted.

Med en 20 cm lang køkkenkniv, som han fandt i supermarkedet, dræbte manden på kort tid en 50-årig mand og sårede syv andre personer, der var på indkøb i bydelen Barmbek i Hamborg.

Kun på grund af årvågne forbipasserende, der jagtede og tilbageholdt manden, kom det ikke til yderligere blodsudgydelser. Indtil videre er mandens motiv ukendt. Øjenvidner fortæller til avisen BILD, at manden råbte »Allahu Akbar« under angrebet.

Søndag morgen blev Tyskland igen ramt af en blodig begivenhed, da en irakisk mand kl. 4.30 åbnede ild på et diskotek i byen Konstanz. En person blev dræbt og tre alvorligt såret. Også attentatmanden mistede livet under en efterfølgende skudveksling med tililende politibetjente.

»Diskoteket var stopfuldt. Jeg vil tro, at der var flere hundrede gæster,« siger et øjenvidne til BILD.

Tyske medier beretter, at manden var kendt af politiet og har boet mange år i Tyskland. Årsagen til angrebet er endnu ukendt.

Blev troende, når han var ophidset

Knivattentatet i Hamborg har allerede nu udløst kritik af myndighedernes omgang med radikaliserede islamister. Lørdag kom det frem, at Ahmad A. i forvejen var kendt af myndighederne som islamist. Nu spørger tyske medier, om myndighederne burde have forhindret angrebet.

En medbeboer på et flygtningecenter i Hamborg underrettede i august 2016 myndighederne om den 26-åriges tiltagende radikalisering. Knivangriberen havde i den senere tid isoleret sig og drak ikke længere alkohol. Ahmad A. havde desuden gjort sig bemærket ved højlydt at citere koranvers på en café for flygtninge.

Henvendelsen fra medbeboeren fik agenter fra efterretningstjenesten Verfassungsschutz til at indkalde Ahmad A. til en samtale. På en pressekonference lørdag sagde Hamborgs socialdemokratiske minister for indre anliggender, Andy Grote, at Verfassungsschutz herefter var opmærksomme på den 26-årige gerningsmands tiltagende radikalisering, men at man hverken regnede ham for at være jihadist eller en potentiel sikkerhedstrussel.

Indtil videre er det er et mysterium, hvad der fik Ahmad A. til at begå sin blodige gerning. Politiets efterforskere har ikke fundet tegn på, at knivangriberen er del af et islamistisk netværk eller har været i kontakt med andre radikale kræfter. Politiet er også tøvende med at betegne knivattentatet som en terrorhandling.

Flere tyske medier skriver, at Ahmad A. var »psykisk labil«. En medbeboer på det asylcenter, hvor Ahmad A. boede inden angrebet, siger til avisen Die Welt, at han var »mærkelig oveni hovedet«, men at han ikke virkede som troende muslim. Han drak, tog stoffer og var kun i perioder troende.

»Når han blev ophidset, blev han altid til troende muslim,« siger en beboer på asylcenteret til avisen Die Welt.

Uanset motivet har knivangrebet rystet Tyskland. Hamborgs socialdemokratiske borgmester, Olaf Scholz, sagde fredag aften til tyske medier, at han er rasende over, at »det tilsyneladende handler om en gerningsmand, der har søgt om beskyttelse hos os her i Tyskland og derefter har rettet sit had mod os.«

Ville forlade Tyskland

Knivattentatet har også forstærket kritikken af de tyske myndigheders håndtering af afviste asylansøgere.

»Den onde cirkel i udvisningsprocessen må bringes til ophør,« siger Andreas Scheuer, generalsekretær i Bayerns konservative parti CSU, til avisen BILD. »Når radikalisering bliver opdaget, skal den slags personer sættes fast, før de begår deres udåd.«

Ahmad A., der blev pågrebet godt en halv time efter angrebet, er født i de Forenede Arabiske Emirater af palæstinensiske forældre. I marts 2015 ankom han uden pas til Tyskland. I maj 2015 rejste han til Hamborg, hvor han søgte om asyl. Ansøgningen blev afvist i slutningen af 2016. Inden da havde han opholdt sig i Norge, Sverige, Spanien, og efterfølgende igen i Norge.

Ligesom Berlin-angriberen Anis Amri, der sidste år pløjede en lastbil gennem en menneskemængde og dræbte 12 mennesker på et julemarked i Berlin, fik Ahmad A. afslag på sin asylansøgning og stod til udvisning af Tyskland. På grund af manglende identitetspapirer kunne de tyske udlændingemyndigheder dog i første omgang ikke udvise manden.

Ifølge avisen Frankfurter Allgemeine var palæstinensiske myndigheder dog klar til at udstede nye papirer til Ahmed A. Angiveligt ønskede han selv hurtigst muligt at forlade Tyskland. Få timer inden angrebet fandt sted, havde han ifølge tyske medier henvendt sig til udlændingemyndighederne i Hamborg for at forhøre sig om, hvorvidt de havde modtaget identifikationspapirerne. I den henseende var knivangriberen en »næsten forbilledlig person«, siger Hamborgs politidirektør Ralf Meyer lørdag.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland