Fascister får eget parti i Europa-Parlamentet

Det yderste højre er på vej til at danne deres eget parti i Europa-Parlamentet hjulpet på vej af et nyt indtag af parlamentarikere fra Balkan-landene.

Franskmanden Bruno Gollnisch ventes at blive formand for den nye stærkt højreorienterede gruppe i Europa-Parlamentet. Gollnisch er anklaget for at være aktiv propagandist for »Holocaust-løgnen« ¿ nemlig at påstå at Nazi-Tysklands mord på seks millioner jøder aldrig fandt sted. Foto: Thierry Roge/Reuters Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Takket være optagelsen af Rumænien og Bulgarien i den Europæiske Union fra 1. januar har partierne på den yderste højrefløj i europæisk politik nu tilstrækkelig opbakning til at danne deres egen gruppe i Europa-Parlamentet.

Denne nye gruppe, som kalder sig »Identitet, tradition og suverænitet« består af repræsentanter fra de italienske nyfascister, Jean Marie le Pens Nationale Front i Frankrig og højreradikale fra Belgien, Storbritannien, Østrig og de to nye EU-stater Rumænien og Bulgarien.

De diverse højreradikale medlemmer af Europa-Parlamentet har i årevis forsøgt at samle deres kræfter, så de kunne danne en fælles gruppe med tilstrækkeligt antal medlemmer til at opnå status som et egentligt europæisk parti med øget adgang til udvalgsposter, sekretariathjælp og partistøtte på linje med f.eks de konservative, liberale og socialdemokratiske grupper.

Men internt kævl har forhindret det i årevis, og det er kun takket en ny forstærkning af højreradikale EU-parlamentarikere fra især Rumænien, at det nye parti på det yderste højre kan blive dannet.

Fem ud af de 35 EU-parlamentatikere fra Rumænien tilhører således det »Storrumænske Parti« skabt af nationalisten Corneliu Vadim Tudor, der begyndte sin politiske karriere med at skrive hyldestdigte til Rumæniens kommunistiske diktator Nicolai Ceausescu tilbage i 1980erne.

Hans bulgarske kollega i det nye parti, Dimitar Stojanov, tilhører partiet »Bulgarien for bulgarerne«, hvis medlemmer ynder at optræde i sorte skjorter og hilse hinanden med en opstrakt knyttet næve.

DF ikke med
Andre medlemmer omfatter Alessandra Mussolini - barnebarn af den tidligere italienske diktator - og den vigtigste repræsentant for de italienske nyfascister.

Leder af gruppen ventes at blive franskmanden Bruno Gollnisch, der i øjeblikket afventer, om en fransk domstol vil rejse sag mod ham for at være aktiv propagandist for »Holocaust-løgnen« - nemlig at påstå at Nazi-Tysklands mord på seks millioner jøder aldrig fandt sted.

Andre politikere på højrefløjen i Europa-Parlamentet som Dansk Folkepartis Mogens Camre og hovedparten af medlemmerne fra det britiske Uafhængighedsparti, UKIP, har indtil videre sagt nej til samarbejde med den nye højre-gruppe.