Farvel til Sydafrikas hvide kriger

Sydafrika tager fredag afsked med racistlederen Eugene Terreblanche, der blev myrdet i påsken. Han kæmpede forgæves for at bevare apartheid.

Den højreradikale Eugene Terreblanche fra Sydafrika blev myrdet lørdag af to sorte landarbejdere. Angiveligt fordi han nægtede at udbetale deres løn. Han grundlagde organisationen AWB, hvis flag, som ses i baggrunden af billedet, har mange ligheder med et naziflag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sydafrika siger fredag farvel til en af de mest kontroversielle personligheder i landets nyere historie, når den forhærdede racist, erklærede apartheidtilhænger og selvbestaltede hvide frihedskæmper Eugene Terreblanche bliver begravet i sin hjemby Ventersdorp.

Manden med det solbrændte ansigt, det kraftige skæg, de blå øjne, den dybe stemme og store oratoriske evner blev i påsken dræbt af to sorte landarbejdere, angiveligt fordi han nægtede at udbetale deres løn. Dermed er regbuenationen, sådan som Sydafrika omtaler sig selv, blevet en farve eller nuance fattigere, omend den hørte til på det alleryderste højre på farveskalaen.

Han blev i 1980erne og 1990erne kendt langt uden for Sydafrikas grænser som leder af organisationen Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), som han var med til at grundlægge i en garage i 1973. AWB erklærede kamp mod det, som organisationen opfattede som den stigende kommunistiske trussel i det sydlige Afrika, ligesom den ville sikre racedeling og bevare apartheidstaten fra 1948, hvidt overherredømme og særrettigheder for de afrikaanstalende efterkommere af boerne, der kom til Sydafrika tilbage i 1600-1700-tallet.

Bevidst om sin hudfarve

Eugene Terreblanche blev født i 1941 i Ventersdorp cirka 150 kilometer fra Johannesborg i det nordlige Sydafrika. Med fransk hugeonotblod i årerne var han allerede som ganske ung bevidst om sin hudfarve og skabte organisationen Jong Afrikanerharte. Han blev senere politibetjent og var bl.a. premierminister John Vorsters bodyguard. Efter et mislykket forsøg på at blive politiker grundlagde han AWB i 1973.

Som leder af AWB førte Eugene Terreblanche sig frem som en rigtig militærmand. Han blev af sine tilhængere omtalt som general, selvom hans militære meritter på ingen måde levede op til denne titel. Han gik klædt i khaki og camouflage, nogle gang var han i sort, og han yndede at optræde til hest på til møder og demonstrationer. Gerne med AWBs flag, der i umiskendelig grad minder om et naziflag af en slags.

En enkelt gang faldt han dog af hesten, hvilket var med til at forstærke omverdenens indtryk af en mand, der mest af alt var en parodi af en diktator, en showmand, der var fortabt i en tabt sag, et hvidt Sydafrika i et sort Afrika.

Komikken blev ikke mindre, da han i slutningen af 1980erne i bogstavligste forstand blev taget med bukserne nede i forbindelse med en affære. Det blev afsløret, at han gik med grønne underbukser. Med huller i.

Fængslet for mordforsøg

Men tag endelig ikke fejl. Han var en farlig mand, og AWB en farlig organisation. Trods de militære kostumer og den gammeldags boerromantik. Han blev i 2001 fængslet for mordforsøg, og flere medlemmer af AWB har gennem årene gjort forfærdelige ting. Mord, vold, overfald, bombeattentater. You name it. I øvrigt var noget af det første, Eugene Terreblanche gjorde efter at være prøveløsladt i 2004, at ride bort fra fængslet på sin sorte hest Attila.

Medlemmer AWB tog i 1994 på eget initiativ et forgæves forsøg på at fastholde arven efter apartheid i det i dag opløste bantustan eller homeland, Bophuthatswana, hvis præsident nægtede at lade sit homeland blive en del af resten af Sydafrika. Bophuthatswana og de andre bantustans i Sydafrika var i sin tid blevet oprettet som særlige områder for sorte i Sydafrika af apartheid­regimet.

Men AWB-medlemmerne formåede ikke at fungere som en militær enhed, da de ankom i uro og uorden til byen Mafeking. Det hele endt med, at tre AWB-krigere blev skudt ned i deres Mercedes, mens en ophidset folkemængde råbte: »Dræb boerne, dræb boerne«.

AWB stod også bag andre optrin og episoder i tiden op til det første demokratiske valg og afskaffelsen af apartheid i 1994. Men regnbuenationen blev født, og i det nye Sydafrika blev der stadig mere stille om AWB og bulder­bassen fra Ventersdorp, der blev 69 år.