Farvel til Obama: Her er otte citater, vi vil huske ham for

Foto: JOHN GRESS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når præsident Obama fredag bliver til eks-præsident Obama, siger amerikanerne - og resten af verden - farvel til en ualmindelig velformuleret og underholdende præsident.

Obamas evne til at formulere sig smukt, gribende og sjovt har gjort ham til en af de mest citérbare præsidenter i nyere tid. Her er otte af de citater, vi vil huske ham for:

Foto: EPA/CJ GUNTHER.

»Ja, vi kan!« blev slagordet under Barack Obamas første præsidentvalgkamp og har fulgt ham gennem hans tid i Det Hvide Hus.

Foto: JASON REED.

»Ændringerne kommer ikke, hvis vi venter på en anden person eller en anden tid. Vi er dem, vi har ventet på. Vi er de ændringer, vi søger«.

Budskabet stammer fra en tale, Barack Obama holdt under primærvalget i 2008, hvor han blev udepeget til Demokraternes præsidentkandidat.

Foto: AFP PHOTO / Pool / Andrew Theodorakis.

»Hvis jeg skulle udpege min største styrke, er det nok min ydmyghed. Min største svaghed er muligvis, at jer er lidt for sej.«

Obama har en tendens til at krydre sine taler med en god portion vittigheder, og som regel er han - i hvert fald til dels - selv målet for vittigheden.

Foto: © POOL New / Reuters.

»Guantanamo kommer til at lukke inden for det kommende år.«

Kampen om at få lukket Guantanamo-lejren blev et af præsident Obamas største nederlag i hans tid som præsident.

Foto: JOHN GRESS.

Foto: AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI.

»Nu om dage, når jeg ser mig spejlet, bliver jeg nødt til at indrømme, at jeg ikke er den flotte, unge, muslimske socialist, jeg engang var. Tiden går. Man bliver en smule grå«

Hvert år afholder pressekorpset i Det Hvide Hus en stor middag, hvor komikere og præsidenten optræder med vittigheder. Det er særligt under disse middage, at Barack Obama har brillieret.

Foto: © POOL New / Reuters.

»Her til aften kan jeg meddele det amerikanske folk og resten af verden, at USA har udført en operation, der har dræbt Osama Bin Laden.«

Drabet på Osama Bin Laden er utvivlsomt en af de største succeser i Obamas tid som præsident.

Foto: AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM.

»Næste år kommer der til at stå en anden på dette sted, og det kan være svært at gætte på, hvem hun bliver.«

Præsident Obamas vittighed faldt på et tidspunkt, hvor det lignede en sikker sejr til Hillary Clinton i det kommende præsidentvalg. Men Obama blev - ligesom det meste af verden - snydt, da Donald Trump tog en sikker sejr et par måneder senere.

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst TPX .

»Ja, vi kan. Ja, vi gjorde«.

I sin sidste tale til det amerikanske folk som præsident, spejlede Barack Obama det slogan, der hjalp til at få ham valgt til USAs første afroamerkanske præsident.