Farvel til cigaretter: Nu har USAs fængsler fået ny intern valuta - og den kan spises

Fængselsfilm er en genre for sig, og vi må derfor forvente, at det normalt lydhøre Hollywood fremover vil præsentere os for hårdkogte indsatte, der spiller poker om ... nudler.

Indsatte i de amerikanske fængsler anvender nudler som valuta. Den amerikanske offentlighed kræver både en »tough on crime«-politik og et billigt fængselsvæsen. Og det fører ifølge sociologen Michael Gibson-Light til »sparsommelighed som straffeforanstaltning«. (Foto: Yuriko Nakao/Reuters) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japanske Ramen-nudler er ved at erstatte cigaretter som intern valuta blandt de indsatte i USAs fængsler, viser et nyt studie. Det sker dog ikke som følge af et forbud mod tobak i fængslerne, eller fordi de indsatte pludselig har fattet interesse for sundere luftveje.

Overgangen til de praktiske nudler som betalingsmiddel er formentlig en følge af, at kvaliteten og ikke mindst mængden af fængselsmad gennem årtier har været dalende. De indsatte forsøger ganske enkelt at blive mætte.

»Nudlerne er billige, velsmagende og rige på kalorier, og derfor er de blevet så værdifulde, at de nu bruges som bytte for andre varer,« siger manden bag studiet, sociologen Michael Gibson-Light.

Skåret ind til benet

Ifølge britiske BBC er antallet af indsatte i USAs fængsler steget med 343 procent i årene 1980 til 2013, men udgifterne til de indsattes forplejning er ikke fulgt med op.

»Overalt i landet ser vi, at der bliver skåret i udgifterne til fængsler,« siger Gibson-Light. »Serviceydelser bliver beskåret, og mange udgifter bliver væltet over på de indsatte selv og deres bagland.«

Offentligheden kræver nemlig både en tough on crime-politik og et billigt fængselsvæsen. Og det fører ifølge Gibson-Light til »sparsommelighed som straffeforanstaltning.«

Undersøgelsen er ganske vist kun baseret på interview med 60 indsatte og ansatte i et enkelt fængsel foretaget over 12 måneder. Men forfatteren understreger, at skiftet til nudler som valuta også kan iagttages i andre fængsler rundt om i landet.

»Fangerne er så utilfredse med kvaliteten og kvantiteten af den mad, de får i fængslerne, at de er begyndt at vende sig mod nudlerne som en slags penge i undergrundsøkonomien. Og typen af penge er ikke noget, som skifter ofte eller ubesværet, end ikke i en fængselsøkonomi: det kræver et stort problem eller chok at udløse et sådant skifte,« siger Michael Gibson-Light til EurekAlert!, en videnskabelig online nyhedstjeneste.

Gangbar valuta siden borgerkrigen

Har man nudler, kan man udveksle dem med andre typer fødevarer, tøj, hygiejneprodukter eller ligefrem tjenesteydelser som vasketøj eller rengøring i cellerne. De anvendes også som indsats i væddemål, under kortspil eller i sweepstakes.

Og de japanske nudler har ikke blot erstattet cigaretter som valuta, det samme er tilfældet med frimærker og kuverter – andre former for klassiske byttevarer i fængslerne.

Indsatte i de amerikanske fængsler anvender nudler som valuta. Den amerikanske offentlighed kræver både en tough on crime-politik og et billigt fængselsvæsen. Og det fører ifølge sociologen Michael Gibson-Light til »sparsommelighed som straffeforanstaltning.« Foto: Stine Munk Jensen Fold sammen
Læs mere

Michael Gibson-Light, der er doktorand ved University of Arizona, School of Sociology, præsenterer i disse dage sit studie på The American Sociological Associations møde i Seattle.

Her vil han slå til lyd for vigtigheden af at belyse sammenhængen mellem fængslernes praksis og de indsattes adfærd.

»Hvad vi ser her er et kollektivt svar på forandringer og besparelser i fængslernes fødevaretilbud – på tværs af fængsler og sikkerhedsniveauer, af kliker og racebestemte grupperinger, ja selv på tværs af stater,« siger han.

»Anvendelsen af cigaretter som betalingsmiddel i amerikanske fængsler har været almindelig siden Den Amerikanske Borgerkrig og formentlig endnu tidligere. Så når denne praksis pludselig ændrer sig, har det potentielt alvorlige følger.«