Faretruende orkan truer Mexico

Orkanen Dean truer Yucatanhalvøen ved Mexico, mens den pløjer sig vej henover Det Caribiske Hav.

Orkanen Dean ud for det caribiske hav. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

I øjeblikket har orkanen Dean vinde på 160 km/timen, hvilket placerer den som en kategori to-orkan. Storme af den styrke kan normalt skade bygninger og skabe op til 2,5 meter høje bølger.

Analytikeres computermodeller viser, at stormen med al sandsynlighed bliver en faretruende kategori fire orkan på den såkaldte Saffir-Simpsonskala for orkanstyrke. Og det vel at mærke over land. Det skriver Reuters.

Orkaner fra kategori tre og opefter, som Katrina, Rita og Wilma fra den ødelæggende atlantiske storm i 2005, er betragtet som potentielt meget ødelæggende.

- Forberedelserne på at beskytte liv og ejendom bør fremskyndes, sagde en repræsentant fra Centeret for Orkaner i 2004 og 2005, da orkanerne Katrina og Rita væltede olieboreplatformer og oversvømmede raffinaderier ved den amerikanske golf.

Den Mexicanske Golf står for omtrent en tredjedel af den amerikanske olieproduktion og mere end 15 procent af naturgasleverancerne. Hertil kommer, at mere end halvdelen af den amerikanske raffinaderibeholdning ligger ved golfkyststater og kan blive hårdt ramt ved oversvømmelser eller kraftige vinde.

Hvis Dean krydser den sydlige del af Den Mexicanske Golf kan den ramme og ødelægge olieproduktionen ved Cantarell Complex, som er en af verdens mest produktive og leverer to tredjedele af den mexicanske olieeksport.