Faretruende forvirring før Pakistans valg

For at støtte Pakistans pressede præsident, general Musharraf, ved lørdagens valg kræver landets tidligere premierminister, Benazir Bhutto, at hun renses for en række korruptionsanklager.

Den Røde Moske i Pakistans hovedstad Islamabad åbnede i går, tre måneder efter at flere end 100 personer blev dræbt i voldsomme kampe mellem islamister og regeringsstyrker. På lørdag er der præsidentvalg i Pakistan. Foto: Mian Khursheed/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den politiske krise i Pakistan – et helt afgørende land i kampen mod terrorisme og Taleban-militsen i Afghanistan – blev i går yderligere skærpet forud for lørdagens præsidentvalg.

Den tidligere premierminister, Benazir Bhutto, der leder det største oppositionsparti (Pakistan People’s Party, PPP), erklærede forhandlingerne om en politisk studehandel med Pakistans pressede præsident, general Pervez Musharraf, for »totalt strandede«.

»Han (præsident Musharraf, red.) er ikke indstillet på at give ens spilleregler for alle. Vi ønsker, at Pakistan bevæger sig fra diktatur til demokrati,« sagde Benazir Bhutto i går med henvisning til, at general Musharraf i 1999 kuppede sig til magten og fortsat ikke har indfriet løftet om at genindføre demokratiet.

Benazir Bhutto, der forlod Pakistan i 1999 og fortsat lever i eksil, afviste i går også Musharraf-regeringens oplysninger om, at den ville droppe en række korruptionsanklager mod den tidligere premierminister.

»Det er misinformation. Nyheden om, at korruptionsanklageren er droppet er absolut forkert,« fastslog Benazir Bhutto fra sit eksil i London.

Bhutto har ellers selv krævet, at korruptionsanklageren frafaldes, hvis hun og hendes parti skal støtte præsident Musharraf, der bliver mere og mere upopulær både blandt Pakistans verdslige og islamiske partier. Også civilsamfundet med landets advokater arbejder hårdt på at fratage general Musharraf muligheden for at blive genvalgt som præsident ved valget på lørdag.

Netop i går mødtes Benazir Bhutto med ledende kræfter i sit parti for at beslutte, at de skal stemme for præsident Musharrafs genvalg på lørdag, og det er formentlig i et forsøg på at sikre sig Benazir Bhuttos støtte, at en række ministre i den pakistanske regering tirsdag lod sive, at korruptionsanklagerne vil blive droppet.

Genvalget sikret
Med Bhuttos understregning af, at forhandlingerne med Musharraf om en magtdeling er strandet, står kup-præsidenten til at miste endnu mere legitimitet. Men selv om Bhuttos parti skulle beslutte, at det ikke vil stemme for Musharrafs genvalg, synes han sikker på fem år mere på posten. I Pakistan vælges præsidenten af parlamentet samt provinsforsamlingerne, og her har Musharrafs politiske støtter flertal.

Men præsidentens modstandere forsøger til det sidste at stikke en kæp i hjulet på genvalget af Musharraf. De har klaget til Pakistans højesteret og argumenterer for, at det ikke er det nuværende parlament, der skal vælge præsidenten, men derimod det parlament, der kommer ud af det planlagte valg i januar.

Pointen her er, at de Musharraf-kritiske partier står til fremgang, hvilket betyder, at den omstridte præsident ikke ville kunne genvælges.

Oppositionen har også klaget over Musharrafs dobbeltrolle som præsident og hærchef, men den klage afviste Højesteret for nylig. Forinden havde Musharraf lovet, at han vil smide uniformen, hvis han genvælges som præsident.

Begmand til Vesten
Sammenbruddet i forhandlingerne mellem præsident Musharraf og Benazir Bhutto er dårligt nyt for USA, der kraftigt har opfordret de to til at blive enige om en magtdeling, hvor Musharraf kunne fortsætte som præsident med Bhutto som premierminister.

USA opfatter – ligesom EU – general Musharraf som den mindst ringe pakistanske leder. Det hænger sammen med, at han kontrollerer hæren, der er landets mest magtfulde og bedst organiserede institution. Musharraf ses således som en garant for, at Pakistans islamister ikke volder større problemer i nabolandet Afghanistan end de allerede gør. Da det befolkningsrige muslimske land råder over atomvåben, anses Musharraf også som en garant for, at Pakistans islamistiske kræfter ikke får kontrol med de altødelæggende A-våben.

Hvis Musharraf kunne slå en handel af med den tidligere premierminister Benazir Bhutto, ville det få kup-generalens regime til at fremstå som mindre udemokratisk. Men den plan synes nu at være vestlig ønsketænkning.