Farage: Østrig er på vej mod »politisk revolution«

Det østrigske præsidentvalg kan kulminere i en politisk revolution, siger Brexit-arkitekten Nigel Farage. Ikke mindst fordi FPÖ-kandidaten Norbert Hofer sår tvivl om Østrigs EU-medlemskab.

Som østrigsk præsident kan FPÖ-politikeren Norbert Hofer blive del af en 'politisk revolution', siger chefarkitekten bag brexit, Nigel Farage. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE KLAMAR

WIEN: Først Brexit. Derefter Donald Trump. Og nu måske Østrig. For den britiske chefarkitekt bag Brexit Nigel Farage er det tydeligt, at Østrig er på vej mod en store omvæltninger ved søndagens præsidentvalg.

I et interview med den amerikanske tv-station Fox News vurderer Nigel Farage, at Østrig er på vej mod en ’politisk revolution’ ved søndagens præsidentvalg. For Brexit-fortaleren og den tidligere formand for UKIP er der ingen tvivl om, at østrigerne søndag vil sætte kryds ved Norbert Hofer og dermed følge Storbritanniens eksempel. Ifølge Farage vil Hofer i tilfælde af en valgsejr »kræve en folkeafstemning om medlemskabet i EU«.

Indtil videre antyder meningsmålingerne dødt løb mellem de to præsidentkandidater, den nationalkonservative indvandringskritiker Norbert Hofer og den tidligere partiformand for Østrigs grønne, Alexander Van der Bellen.

Alligevel kæder Farage det østrigske præsidentvalg sammen med en politisk udvikling, der begyndte med Brexit.
»Jeg ser 2016 som året, hvor der fandt en politisk revolution sted. To revolutioner. En i Storbritannien, en i USA», sagde Farage til Fox News. »Det handler om demokrati i nationalstaten, om at genvinde kontrollen over vores liv og fremtidige retning.«

Tvivl om ’Öxit’

Som præsidentkandidat for det østrigske frihedsparti har Norbert Hofer i løbet af sin valgkamp rettet en sylespids kritik mod EU og ikke mindst Angela Merkels flygtningepolitik. Alligevel har Hofer forud for søndagens valg efterladt vælgerne med en vis forvirring.

I de forudgående måneder har Hofer krævet en folkeafstemning om Østrigs EU-medlemskab, men under en afsluttende valgtale i Wien fredag bedyrede Hofer, at han som præsident ikke vil stille grundlæggende spørgsmål til Østrigs medlemskab af EU. I stedet vil han i tilfælde af en sejr ved søndagens valg arbejde for, at østrigske interesser – eksempelvis når det gælder grænsekontrol og indvandringsstop - fremover bliver taget alvorligt i Bruxelles.

Trods forsikringerne frygter Hofers modstandere derfor for konsekvenserne for Østrigs medlemskab af EU, hvis den 45-årige FPÖ-politiker sejrer ved søndagens valg.  Ikke mindst fordi Hofer efter schweizisk forbillede har gjort det til en mærkesag at give østrigerne mulighed for at tage stilling til presserende politiske spørgsmål ved direkte folkeafstemninger.

Af samme grund har Hofers kritikere, ikke mindst den grønne modkandidat Alexander Van der Bellen, angrebet FPÖ-politikeren for på den måde at gøde jorden for en folkeafstemning om et såkaldt ’Öxit’ – en østrigsk udmeldelse af EU.

Selvom Hofer vil få vanskeligt ved at gennemføre folkeafstemninger uden den siddende regerings accept, ser Nigel Farage en mulig sejr til Hofer som en vigtig symbolsk markering. »Som statsoverhoved har den østrigske præsident ikke meget udøvende magt, men posten er stadig meget vigtig«, sagde Farage til Fox News. »Og jeg er villig til at sætte mine penge på Hofer fra Frihedspartiet.«