Fantastisk syn: Sådan så »superblodmånen« ud i nat

Der er blevet skrevet meget om fænomenet de seneste døgn, og i nat kunne danskerne se den sjældne blodmåne i størstedelen af landet.

Sådan så blodmånen ud over Kolding den 28. september 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov

Og det var ikke bare en blodmåne, men en superblodmåne - et fænomen som ikke er set i 33 år.

Sidste gang var i 1982, og næste forestilling foregår først i 2033, så nattens begivendhed var en unik mulighed, for at opleve fænomenet.

Kort fortalt går en måneformørkelse ud på, at en fuldmåne bevæger sig om bag Jorden (set i forhold til Solen) og ind i den skygge (Penumbraen), Jorden kaster fra Solens lys. Her vil Månen se lidt mørkere ud.

Sådan så blodmånen ud over Kolding den 28. september 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov.

Årsagen til at Månen bliver blodrød – og ikke helt mørk eller usynlig – skal findes i, at vores egen planets atmosfære bøjer dele af lyset fra Solen. Og da det kun er det røde eller orange lys, som passerer gennem atmosfæren og ud igen, så rammer det Månen, der reflekterer lyset tilbage, så bliver Månen farvet rød. Og vi kan se en knaldrød blodmåne.

Blodmåne - Superblodmåne - Natten til mandag ramte denne form for måneformørkelse. Den totale måneformørkelse begyndte kl. 02.11, hvor Månen bevægede sig ind i Jordens såkaldte halvskygge. Fra kl. 03.07 begyndte den egentlige formørkelse, når Månen når ind i Jordens helskygge - og fra kl. 04.11 varmåneformørkelsen være total. Billedet er fra kl 04.19 og taget i Fredericia sendxnet Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

Fænomenet begyndte klokken 02.11, hvor Månen begyndte at bevæge sig ind i Jordens skygge. I Danmark var måneformørkelsen total i tidsrummet mellem kl. 04.11 og 05.23. Klokken 6.27 var det hele forbi igen.

Var du ude og opleve blodmånen? Send os dine billeder på internet@berlingske.dk.