»Fantastisk fund«: Knogler fra hidtil ukendt menneskerace dukket op i Filippinerne

Mellem 50.000 og 67.000 år gamle knogler fra mindst tre individer er dukket op på en filippinsk ø.

Den nye menneskerace har fået navnet Homo luzonensis, fordi resterne, som stammer fra mindst tre individer, er blevet fundet på Filippinernes største ø, Luzon. Florent Detroit/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En ny tilføjelse til menneskets historie er fundet i Filippinerne. Arkæologer har fundet tænder og knogler fra hænder, fødder og lårben fra en hidtil ukendt menneskeart.

De fundne rester er mellem 50.000 og 67.000 år gamle. Det skriver det britiske medie BBC. Opdagelsen er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Den nye menneskeart har fået navnet »Homo luzonensis«, fordi resterne, som stammer fra mindst tre individer, er blevet fundet på Filippinernes største ø, Luzon.

De fysiske træk er et miks af dem, der ses i meget tidlige arter og i senere arter.

Felix Riede, professor i arkæologi ved Aarhus Universitet, er begejstret for fundet.

»Det er et fantastisk nyt fund, som giver et indblik i kompleksiteten af menneskets evolution, især i de seneste 100.000 år.«

»Fundet tyder på endnu en lille menneskeart, som er kulturskabende og fuldstændig mage til homo sapiens, men som kropsligt er noget mindre,« siger Felix Riede.

Opdagelsen kan tyde på, at primitive slægtninge til mennesker forlod Afrika og kom hele vejen til Sydøstasien. Man har ikke tidligere troet, at det var muligt.

Det er ikke den første nyfundne menneskeart, der er opdaget i Sydøstasien i nyere tid, fortæller Felix Riede. Derfor er der for tiden stort arkæologisk fokus på området, hvor der også er dukket hulemalerier op for nylig.

Af den grund vil det »ikke overraske« Felix Riede, hvis der i nær fremtid bliver opdaget flere menneskearter.

Der er i alt 13 rester fra den hidtil ukendte art. De er blevet udgravet i en hule i det nordlige Luzon siden 2007.

Knoglerne i fingre og tæer er bøjede. Det viser, at klatring formentlig var en vigtig aktivitet for arten.

/ritzau/