Falske Putin-bøger fylder i russiske boghandler

Kendte amerikanske og europæiske forfattere har uden deres vidende lagt navn til en serie rosende bøger om Vladimir Putin.

Ruslands præsident og USAs tidligere udenrigsminister Henry Kissinger har mødt hinanden ved adskillige lejligheder – blandt andet her i præsidentens residens i Novo-Ogaryovo i 2007. Men at den 92-årige diplomats navn pryder titelbladet på den russisksprogede bog »Forstå Putin: Den sunde fornufts politik« bygger på svindel konstrueret på forlaget, som også står bag andre mosaikker af vestlige forfatteres tidligere udgivelser, blogindlæg, interview og ikke mindst frit opfundne rosende ord om Putin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Henry Kissinger – USAs forhenværende udenrigsminster – er åbenbart glad for Vladimir Putin. Han opfordrer verdenssamfundet til at udvise forståelse for Putins annektering af Krim-halvøen og kalder den russiske præsidents politik for »sund fornuft«.

Det er i hvert fald, hvad russiske bogkøbere kan læse i en ny russisksproget udgivelse med den 92-årige amerikanske diplomats navn på titelbladet.

»Forstå Putin: Den sunde fornufts politik« hedder bogen, der koster 300 rubler (31 kroner) i en boghandel på Tverskaja-gaden i hjertet af Moskva.

Budskabet kan måske undre kendere af Kissinger, amerikansk udenrigspolitiks grand old man, der tjente under blandt andre Richard Nixon.

Og der er mere at undre sig over på hylderne i Moskva-boghandlernes afdelinger for samfundsforhold. Kissinger-bogen er en del af en serie på 24 bind under samletitlen »Putins Rusland«. Serien tæller bidrag fra amerikanske og europæiske ruslandskendere som Edward Lucas, redaktør på tidsskriftet The Economist, og Luke Harding, tidligere Moskva-korrespondent for dagbladet The Guardian og flere andre. »Kun Putin: Hvorfor det russiske system anerkender ham«, hedder Hardings russisksprogede bog for eksempel.

Miskmask af oversættelser

Det vidste Luke Harding bare ikke selv. Ligesom Henry Kissinger og Edward Lucas kendte han intet til værket, der bærer hans havn, før en række medier i sidste uge rapporterede om de mystiske Putin-bøger.

»Det første, jeg hørte om det, var for et par uger siden, da en russisk ven sagde, at han havde set min bog i en boghandel i Moskva,« siger Luke Harding til avisen Moscow Times.

For lad det være sagt med det samme: Kissinger har ikke skrevet en hel bog om Putins sunde fornuft, og Luke Harding har ikke forfattet et værk om Putins store anseelse.

De pågældende bøger er et miskmask af oversættelser af forfatternes tidligere udgivelser, blogindlæg og interview tilsat tilsyneladende frit opfundne passager og krydret med Putin-rosende titler.

Det russiske forlag bag serien, Algoritm, indrømmer, at man ikke har en aftale med Luke Harding. Hvad angår de øvrige forfattere er der ifølge forlaget tale om »misforståelser«. I et interview hævder forlagsdirektøren, at man forsøgte at kontakte Luke Harding før udgivelsen.

»Intet problem. Vi vil lave en kontrakt og betale ham. Hvad er problemet? Det er bare det, at han bor så langt væk,« sagde forlagsdirektør Sergej Nikolajev til radiostationen Ekho Moskvy.

Også russiske forfattere er kommet i klemme hos det svindelagtige forlag. Den kendte journalist Sergej Dorenko siger til russiske medier, at han ikke har skrevet en bog om Ukraine, som Algoritm har sat på hylderne i hans navn. Den politiske analytiker Stanislav Belkovskij siger også, at forlaget har udgivet hans tekster uden tilladelse.

Ifølge litteraturanmelderen Galina Jusefovitj er sagen et eksempel på udbredt svindel og lodret misinformation på et bogmarked, hvor sagesløse russiske bogkunder ellers håber at blive klogere på verdens gang, skriver hun i den uafhængige netavis Medusa.

Forlaget Algoritm er kendt for tætte bånd til nationalistiske kredse i Rusland. Det står blandt andet bag udgivelser af ultranationalisten Aleksandr Dugin. Også indflydelsesrige hardlinere som landets vicepremierminister Dmitrij Rogosin er udgivet på forlaget.

I 2012 slog myndighederne ned på Algoritm på grund udgivelsen af bøger af Hitlers propagandachef Joseph Goebbels, hvis værker er klassificeret som ulovlig ekstremistisk litteratur i Rusland.

Ifølge Luke Harding overvejer hans britiske forlag Guardian Books nu retlige skridt mod den russiske udgiver. I skrivende stund er de rosende værker om Putin fortsat til salg i russiske boghandler.