Falske pas er en god forretning

På Aksaray-pladsen i Istanbul samles flygtninge og migranter hver nat med deres falske syriske pas i lommen. Klar til at fortsætte rejsen mod Europa. Menneskesmuglerne, der tjener tykt på at fremstille og sælge passene, opererer stort set i fuld offentlighed for næsen af de tyrkiske myndigheder.

Flygtninge og migranter fra hele Mellemøsten køber falske syriske pas i Istanbul for at ankomme til EU som syriske flygtninge. Andre anskaffer sig europæiske pas og tager et fly. Her viser en smugler et falsk fransk pas. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISTANBUL: Han fisker et pas op af lommen i de stramme cowboybukser.

Et fransk pas med stempler, billede, navn og stregkode. Et falsk EU-pas, som en flygtning eller migrant skal bruge en af de kommende dage på sin rejse til Europa.

Ahmad, en syrer i begyndelsen af 20erne, er menneskesmugler i Istanbul. Ahmad er ikke hans rigtige navn. Berlingske er bekendt med hans identitet, men af sikkerheds­hensyn kalder vi ham Ahmad.

Klokken er fire om natten, og der er gået næsten fem timer, siden han sendte en gruppe flygtninge og migranter af sted mod Middelhavet med bil fra Istanbul. Der er gået fire timer, siden han første gang viste os et falsk pas. Det var et syrisk pas.

Når mørket sænker sig over Aksaray-pladsen i Istanbul, kommer posefolket frem. De omkring 300 flygtninge og migranter, der hver nat forsøger at komme til Europa herfra, stiller sig langs murene i små grupper. Deres ejendele er proppet i sorte affaldssække. De venter på ordrer fra den menneskesmugler, der er tilknyttet hver enkelt gruppe, og som sørger for alt, fra falske pas til plads i en gummibåd.

IS-krigere kan skjule sig i mængden

Migranterne og flygtningenes tur over Middelhavet er sidste led i et velorganiseret, sort marked, der har specialiseret sig i at skaffe adgang til Europa, så længe prisen er den rigtige. Mødet med Ahmad bekræftede mange af de beretninger, Berlingske har hørt fra flygtninge og migranter:

At alle pas kan købes på det sorte marked i Istanbul. At det tyrkiske politi bestikkes til at lade dem slippe igennem vejspærringer, og at der er »huller« at slippe igennem i lufthavnen. Men også at borgere fra især Nordafrika, Tjetjenien, Albanien og Irak kommer til Istanbul for at købe syriske pas. For i modsætning til deres rigtige pas er et syrisk pas i øjeblikket det bedste stykke papir til at opnå asyl i EU.

Ahmad har personligt sendt flere end 2.000 flygtninge og migranter af sted i 2015.

»Kun 20 procent af dem med syriske pas i mine grupper har været rigtige syrere. Langt størstedelen er migranter, der har købt syriske pas på markedet her,« fortæller Ahmad.

Blandt de sager, det er lykkes Berlingske at få bekræftet, er en syrisk familie, der nu bor i Malmø. Familien ankom for omkring halvandet år siden. Alle familiemedlemmer fløj med falske europæiske pas fra Istanbul. Det kostede 75.000 kroner per person.

En anden syrisk statsborger vil de kommende dage påbegynde sin rejse til EU med et falsk tysk pas, som han har anskaffet sig på det sorte marked i Istanbul for lidt under 70.000 kroner.

Og i den gruppe Ahmad var ansvarlig for den sene aften i Istanbul, sad en afhopper fra præsident Bashar al-Assads hær, som Berlingske har talt med. Han er sluppet ud af Syrien ved at bruge et pas med sin brors navn. Han nåede frem til Europa for nogle dage siden.

Ahmad forklarer prisniveauet og reglerne for pas på det sorte marked. En syrer, der køber sig til et nyt syrisk pas, skal af med 1.000 euro (7.500 kroner), mens en ikke-syrisk araber eller tjetjener skal betale fem gange så meget for et syrisk pas.

Logikken er, at ikke-syrerne udnytter krigen i Syrien til at komme til Europa. Og det skal de betale ekstra for. De er migranter og tager pladser for syrere, der virkelig lider nød.

Ahmad ved ikke, om nogle af dem, han har sendt af sted, er medlemmer af Islamisk Stat:

»Det kan man ikke se. IS-krigerne barberer skægget, når de forlader Syrien, og ligner os andre. Men jeg ved, de er her,« siger han.

Flygtninge og migranter fra hele Mellemøsten køber falske syriske pas i den tyrkiske millionby Istanbul for at ankomme til EU som syriske flygtninge. Andre anskaffer sig europæiske pas og bestikker sig vej gennem lufthavnen. Mange af handlerne foregår i fuld offentlighed på Aksaray-pladsen efter mørkets frembrud. Fold sammen
Læs mere

Bestikkelse i lufthavnen

Ahmad er ikke en person, der lader sig tynge af etiske spørgsmål i hele menneskesmuglerdebatten. Han er nødt til at tjene penge, for han forsørger de dele af familien, der ikke er blevet dræbt i krigen, og som nu bor i Egypten. Et almindeligt job i Tyrkiet kan slet ikke række.

Det er ikke-syrerne, der nager ham mest.

»De rider på ryggen af den syriske befolkning til Europa, og vi syrere risikerer, at hele verden får et vrangbillede af os, hvis ikke-syrerne skaber problemer i Europa. Så er det os, der får skylden,« siger han, da vi sidder med ham på en kældercafe i nærheden af Aksaray-pladsen. Udenfor ligger syrere, kurdere, tjetjenere, albanere og enkelte afrikanere og sover på tæpper og poser.

De fleste af dem, der køber pas, bliver smuglet ind i Europa via Middelhavet i gummibåde. I prisen, de betaler, er bestikkelse af de tyrkiske politipatruljer inkluderet. I gennemsnit bliver en gruppe stoppet to gange, og hver gang får politiet 800 dollar (5.300 kroner) i kontanter for at lade dem køre videre. Dem, der har råd, kan købe europæiske pas og betale for at få en »sikker« gennemgang i lufthavnen. Franske, canadiske, tyske og amerikanske pas plus en tur gennem lufthavnen koster 75.000 kroner.

Turen gennem Istanbuls lufthavn omfatter i nogle tilfælde, at en medarbejder i paskontrollen er bestukket til at lade indehaveren af det falske pas glide igennem kontrollen. I andre tilfælde køber den syriske statsborger en billet til Libanon, fordi det ikke kræver visum. Han går gennem paskontrollen og får boardingkort til flyet, som om han skal til Libanon. Ved gaten møder han en person, der eksempelvis giver ham et tysk pas og et boardingkort til et helt andet fly med retning mod Europa.

Flygtninge og migranter fra hele Mellemøsten køber falske syriske pas i Istanbul for at ankomme til EU som syriske flygtninge. Andre anskaffer sig europæiske pas og tager et fly. Her viser en smugler et falsk fransk pas. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Overfladisk undersøgelse

Den tyrkiske journalist Sefik Dinç var en af de første, der skrev om de falske pas i Istanbul. Han gik under jorden som syrisk flygtning og pruttede sig til et finsk pas for lidt under 4.000 kroner. Han stod med passet i hånden efter kun to dage i en af Aksaray-pladsens sidegader.

Det gav ham et indtryk af den verden, Ahmad er en del af. En verden, hvor den tyrkiske mafia, iranske dokumentfalsknere og arabiske mellemmænd mødes for at score enorme indtægter på de flygtninge og migranter, der sætter livet på spil for at nå frem til Europa.

Sefik Dinçs dokumentation var hidtil uset, selv om han ikke nåede frem til de store fisk, bagmændene. Han fik kendskab til de maskiner, der bruges til at fremstille passene. Hovedsageligt betjenes de af iranske statsborgere. Og hans indtryk er, at maskinerne er af den slags, som kun stater har til rådighed.

Men i Tyrkiet, hvor smuglere i teorien risikerer 25 års fængsel og i praksis opererer i fuld offentlighed, førte nyheden kun til en overfladisk politiundersøgelse af smuglernetværket. Undersøgelsen blev hurtigt lukket uden konklusioner. Netværket forblev åbent.

Siden Berlingske mødte Ahmad i Istanbul, har han sendt mellem 40 og 50 migranter og flygtninge til Europa. Alle er nået frem. Nogle af dem udstyret med falske pas.