Falsk officer havde adgang til Sveriges hemmeligheder – og han mødtes flere gange med Rusland

Den russiske sikkerhedstjeneste FSB kendte den mand, som gennem 20 år snød sig højt op i det svenske forsvar med forfalskede eksamensbeviser.

Det svenske forsvar har indledt en undersøgelse af, hvordan en officer gennem 20 år har kunnet indtage vigtige og betroede stillinger i forsvaret på baggrund af et forfalsket CV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix

Gennem 20 år narrede en svensk mand sig til høje militære stillinger i Sveriges forsvar. Han udgav sig for at være officer med et langt CV af ikkeeksisterende uddannelser, og han snød sig langt op i det svenske forsvar, inden han blev opdaget.

Undervejs var han flere gange i kontakt med Ruslands sikkerhedstjeneste FSB, efterfølgeren til det gamle og berygtede KGB. Det skriver Dagens Nyheter.

Den falske officer fik i løbet af sit arbejde for det svenske forsvar adgang til hemmeligstemplede dokumenter, blev sat i spidsen for at kryptere følsomme oplysninger og havde højtstående poster i Sveriges internationale missioner i Kosovo og Afghanistan. Han var sågar udsendt som stabsofficer i NATOs hovedkvarter i Belgien.

Alt det har Berlingske tidligere beskrevet.

Men nu er det kommet frem, at han også blev gjort til svensk kontaktperson for den russiske sikkerhedstjeneste FSB, mens han sad i en chefstilling i den svenske kystbevogtning. Det betyder, at han altså flere gange har deltaget i møder i både Kaliningrad og Sverige.

Ifølge efterretningseksperter, som har talt med Dagens Nyheter, er det et klart eksempel på, hvilken risiko den falske officer kunne have været for Sverige. Berlingske har tidligere skrevet om, hvordan Sverige er begyndt opruste for milliarder, fordi Rusland i stigende grad anses for at være en trussel mod landet.

Hemmeligheder er formentlig ikke blevet afsløret

Men der er dog intet, der tyder på, at svenske efterretningshemmeligheder er blevet kompromitteret, eller at manden har ageret forkert i sin kontakt med FSB, fastholder de svenske myndigheder.

»FSB er det gamle KGB, og det er en organisation, som man bestemt ikke skal undervurdere,« siger Christer Olsén, der er efterretningsekspert og tidligere ansat for det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, til Dagens Nyheter.

Selv om der ikke er nogen tegn på, at den falske officer misbrugte de oplysninger, der kom ham i hænde, undrer mange svenskere sig over, at det overhovedet kunne lade sig gøre for ham at narre sig til de mange hemmelige oplysninger i første omgang.

Den falske officer blev i løbet af sommeren headhuntet til stillingen som stabschef for den svenske FN-indsats i Mali. Han blev siden sat fra bestillingen, inden han nåede at blive udsendt til Mali, da det svenske forsvar fik kendskab til, at han var blevet afskediget fra en chefstilling i kystbevogtningen i 2018. Her var det blevet afsløret, at han to år tidligere havde ladet sig rekruttere på baggrund af falske oplysninger om blandt andet at have læst statskundskab.

Det har især fået kritik fra oppositionen.

»Det er forfærdeligt og bør slet ikke forekomme, slet ikke i forsvaret. Myndighederne må kunne samkøre information mellem hinanden. Fejlen tyder på alvorlig slaphed, hvilket er uacceptabelt,« siger Mikael Oscarsson, der er medlem af Riksdagens forsvarsudvalg for Kristdemokraterna, til SVT.