Falsk alarm førte til evakuering af rumstation

Det var en falsk alarm, der onsdag førte til evakueringen af de amerikanske og italienske astronauter på Den Internationale Rumstation, oplyser NASA.

Der var tale om en falsk alarm, da den amerikanske og europæiske besætning på Den Internationale Rumstation onsdag blev evakueret.

Først forlød det, at evakueringen formentlig skyldtes et ammoniakudslip. Derefter oplyste det amerikanske rumagentur NASA, at der kunne være opstået et problem med trykket i rumstationens kølesystem.

Men begge dele viste sig altså ikke at holde stik, og astronauterne har derfor fået grønt lys til at forlade den russiske del af rumstationen, som de var blevet evakueret til.

»Data modtaget fra en række forskellige systemer om bord er blevet studeret af flyveledere dagen igennem, og de indikerer ingen ammoniaklækage på stationen,« oplyser NASA på sin hjemmeside.

Den falske alarm er ifølge NASA formentlig opstået som følge af en fejlmeddelelse i et computersystem. Fra Jorden fortsætter man nu med at analysere data for at slå endeligt fast, hvorfor alarmen gik.

»Besætningsmedlemmerne ventes at genoptage deres normale forskningsaktiviteter torsdag,« oplyser NASA.

Da alarmen gik, fik to amerikanske besætningsmedlemmer og en italiensk astronaut fra Den Europæiske Rumorganisation, der er på rumstationen, besked på at tage sikkerhedsmasker på, rykke til den russiske sektor og lukke lugerne til den amerikanske del af stationen.

Astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space Michael Linden-Vørnle har over for Berlingske Nyhedsbureau forklaret, hvorfor man er ekstra forsigtig, når alarmen går på Den Internationale Rumstation lyder.

Ifølge ham er det bydende nødvendigt, at der ikke opstår sikkerhedsbrister ude i rummet.

»Alt er jo virkelig kritisk på en rumstation, så derfor skal man helst ikke have systemer, der ikke fungerer,« siger han.

Når problemet er fundet - eller som her afskrevet som en falsk alarm - afvejes de kortsigtede og langsigtede konsekvenser for besætningens og rumstationens sikkerhed. Det vil nemlig være afgørende for, om rumstationen decideret skal evakueres.

»Siden 2001, hvor rumstationen for første gang fik en besætning om bord, har det endnu ikke været nødvendigt at evakuere stationen helt,« siger Michael Linden-Vørnle.

Den Internationale Rumstation er blevet bygget i et samarbejde mellem USA, Rusland, Japan, Canada og medlemslande i Den Europæiske Rumorganisation, heriblandt Danmark. Rumstationen er indrettet med laboratorier, hvor forskere kan udnytte vægtløshed som et redskab i deres forskning.