FAKTA: Trump holder sin første "State of the Union"-tale

Natten til onsdag holder USA's præsident Donald Trump sin første "State of the Union", en 227-årig tradition.

Franklin D. Roosevelt brugte sin State of the Union i 1941 til at udråbe universelle menneskerettigheder som USA''s samlende mål. Kort efter gik USA ind i Anden Verdenskrig. Scanpix/Nf Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Natten til onsdag stiller USA's 45. præsident, Donald Trump, sig op for at holde tale for Kongressen.

Det er den såkaldte "State of the Union", USA's udgave af statsministerens nytårstale. Det er en tradition, der er lige så lang som den amerikanske republik.

Læs mere om talen her:

* "State of the Union" er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

* Ifølge den amerikanske forfatnings artikel to har præsidenten krav på at holde en årlig tale, hvor han "med jævne mellemrum orienterer Kongressen om nationens tilstand".

* Den første tale til nationen blev holdt af USA's første præsident, George Washington, i 1790. Donald Trumps tale natten til onsdag er den 227. af slagsen.

* Talen varer som regel lidt over en time. Når præsidenten har talt, kommer oppositionen med et modsvar. I år er det Joseph Kennedy, der leverer Demokraternes svar.

* "State of the Union"-taler indeholder nogle af de mest historiske citater fra amerikanske præsidenter:

- Ved at give frihed til slaven sikrer vi friheden for de frie, Abraham Lincoln, 1. december 1862.

- Frihed betyder opretholdelsen af menneskerettigheder overalt. Vores støtte går til dem, der kæmper for at opnå eller beholde disse rettigheder. Vores styrke er vores enighed om det mål. Til dette høje formål kan der ingen anden slutning være end sejr, Franklin D. Roosevelt, 6. januar 1941.

- Jeg mener, at tiden er kommet til at stoppe både den og andre undersøgelser af denne sag. Et år med Watergate må være nok, Richard Nixon, 30. januar 1974.

- Stater som disse og deres allierede udgør en ondskabens akse, der bevæbner sig for at true freden i verden. Ved at søge masseødelæggelsesvåben udgør disse regimer en alvorlig og voksende fare, George W. Bush, 29. januar 2002.

* I Donald Trumps tale til Kongressen forventes temaerne at være væksten i økonomien, den lave ledighed, kampen mod indvandring og øgede investeringer i militæret og infrastruktur.

Kilder: Senatet, Det Hvide Hus, AP, Politico, The American Presidency Project.

/ritzau/