Fakta: Den Kurdiske Kulturfond

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Kurdiske Kulturfond blev stiftet den 21. marts 1997 i Hvidovre. Grundkapitalen var 250.000 kroner.

Fondens formål er ”at fremme og udvikle kurdisk kultur og kendskabet til denne. Fonden kan herunder navnlig give støtte til kurdiske projekter, der kan anvendes i radio, tv og aviser. Støtte kan ydes til projekter i både indland og udland.”

I efteråret 1997 gav fonden i sin første uddeling 950.000 kroner til tv-stationen MED TV, som sendte med britisk licens fra studier i byen Denderleeuw i Belgien. Senere har fonden støttet MED TV’s afløser MEDYA TV, som sendte med fransk licens fra Belgien. Begge stationer fik frataget sendetilladelsen på grund af opfordringer til vold mod den tyrkiske stat. Fonden gav mindst 68 mio. kr. til MED TV og MEDYA TV, viser fondens årsregnskaber (2003 ikke indregnet).

Fra 2004 og til i dag har fonden støttet ROJ TV med foreløbig 118 mio. kr., viser fondens årsregnskaber.

Fonden har flere gange siden 1998 været i dansk politis søgelys for mistanke om hvidvaskning af penge fra det kurdiske PKK, der er på EU’s terrorliste.

Fonden oplyser selv at få sine penge fra indsamlinger blandt kurdere i hele verden.

Siden 2004 har fonden været genstand for tre undersøgelser fra den danske fondsmyndighed, Civilstyrelsen under Justitsministeriet:

I december 2004 afgjorde styrelsen, at fonden ikke have opfyldt fondslovens krav om at kunne dokumentere, at dens bidragsgivere for året 2002 havde givet samtykke til, at fonden brugte pengene til uddelinger. Ifølge loven skal styrelsen i sådanne tilfælde kræve, at pengene betales tilbage til fonden. Men styrelsen valgte ikke at håndhæve loven.

I september 2008 afgjorde Civilstyrelsen igen, at fonden ikke havde opfyldt lovens krav om uddelinger for årene 2005 og 2006. Men igen slap fonden for sanktioner, idet Civilstyrelsen valgte ikke at håndhæve loven.

Siden september 2008 har Civilstyrelsen undersøgt fondens uddelinger for 2007 og 2008. Der er endnu ikke truffet afgørelse.

Formand for bestyrelsen er en fra Hillerød.