Fagforeningsbossen og det gode boligkøb

Arthur Scargill satsede i 1980erne kulminearbejdernes tilværelse i kampen mod Margaret Thatcher og tabte med et brag. Nu tjener han på nederlaget.

Tegning: Rasmus Meisler. Se nederst i artiklen for den fulde tegning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun i Danmark, at socialisters flirt med den private ejendomsret kan føre til spydige kommentarer. I Storbritannien er det kulminearbejdernes tidligere fagforeningsboss Arthur Scargill, der må finde sig i hån og kritik fra både højre og venstre efter at have udnyttet sin gamle dødsfjende Margaret Thatchers boligpolitik til at sikre sig en milliongevinst.

Op til EU-afstemningen befandt Brexit-tilhængeren Scargill sig pludselig i samme lejr som forhadte højrefløjspolitikere, men han understregede, at hans EU-modstand er bygget på »socialistiske argumenter«. Efterfølgende har Scargill fortsat tordnet løs på Twitter imod alt, hvad der har færten af britisk borgerlighed.

Den afgrundsdybe foragt er gengældt.

Glæden strålede derfor ud fra The Daily Mail, da avisen kunne slå til historien om, at den 78-årige tilhænger af kommunistiske dogmer har købt sin attraktive kommunale lejelejlighed i Barbican-højhusbyggeriet i det centrale London.

Ikke bare dobbeltmoral, men pilrådden moral lyder det fra det politiske højre, og den nuværende fagforeningsleder for de få tilbageværende britiske minearbejdere er ikke uenig.

»Der er et offentligt image som socialist og fagforeningsmand, som Arthur gerne vil præsentere, men realiteten er, at han er en kapitalist,« siger generalsekretæren for National Union of Mineworkers, Chris Kitchen, ifølge Daily Mail.

Hvidglødende modstander udadtil

Boligkøbet fandt i al stilhed sted i 2014, og Scargill har ifølge britiske medier betalt lige under ti millioner kroner for lejligheden.

Markedsværdien bliver vurderet til omkring det dobbelt, men Scargill kunne udnytte den politik, som nu afdøde Thatcher indførte om retten til at købe sin offentlige lejebolig med rabat, og som Scargill altid udadtil har været hvidglødende modstander af.

Det er slemt nok, at kulminearbejderne via deres fagforening i årevis betalte de faste udgifter for lejligheden. Det er tåkrummende, at Scargill for nogle år siden trak sin fagforening i retten for at få betalingerne til at fortsætte på livstid.

Men i midten af 1980erne førte Scargill kulminearbejderne ud i en traumatisk strejke for at bekæmpe Thatcher og alt, hvad hun stod for. Han satsede sine medlemmers tilværelse og tabte med et brag.

Scargill har tidligere sagt til BBC, at han ønskede at købe lejligheden og overdrage den til fagforeningen, men det har kulminearbejderne ifølge Chris Kitchen ikke mærket noget til.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.

Tegning: Rasmus Meisler Fold sammen
Læs mere