Fagbevægelsen roser de nye sociale mål for EU-samarbejdet

EU-toppen underskriver fredag i Göteborg en europæisk søjle med 20 principper for sociale rettigheder.

Det er EU's fremtid, der står på spil, siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey, før EU's sociale topmøde. Hvis EU ikke kan vise, at det også satser på sociale rettigheder, så risikerer man, ar opbakningen smuldrer totalt, mener hun. Scanpix/Liselotte Sabroe/arkiv Fold sammen
Læs mere

Det er godt, at EU på et topmøde fredag sætter sig nogle nye sociale mål for EU-samarbejdet.

Men det er faktisk også en forudsætning for, at EU kan overleve.

Sådan lyder meldingen fra den danske fagbevægelse, før EU's sociale topmøde for fair job og vækst fredag starter i Göteborg.

LO's næstformand, Arne Grevsen, siger, at EU har haft stor fokus på mulighederne for at handle og tjene penge.

»Men man har måske glemt lidt, at det også skal foregå på nogle fair betingelser, så borgerne i Europa også kan identificere sig med det,« siger Grevsen.

Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, har torsdag repræsenteret Danmark ved fagbevægelsens eget EU-topmøde i Göteborg.

Hun hører fra mange europæiske kolleger, at nedskæringer under den økonomiske krise har haft store konsekvenser for uligheden.

Og det har betydet, at opbakningen til EU smuldrer i mange lande.

Derfor er det selve EU's fremtid, der står på spil, mener Bente Sorgenfrey.

»Hvis man ikke kan vise, at man også satser på sociale rettigheder og på dialogen mellem arbejdsmarkedets parter for at mindske uligheden, så risikerer man, at opbakningen smuldrer totalt,« siger hun.

Alternativet er mere uro og lettere spil for dem, der ønsker flere brexit'er, mener FTF-formanden.

EU-toppen underskriver fredag i Göteborg en såkaldt europæisk søjle med 20 principper for sociale rettigheder.

Det handler om lige muligheder og adgang til arbejdsmarkedet for alle. Om rimelige arbejdsvilkår. Og om social beskyttelse og inklusion.

Alt i alt er det en politisk aftale om at arbejde for fair job og vækst ved at kombinere åbne markedsøkonomier med ordentlige sociale sikkerhedsnet.

Og det er rigtig fint, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Men det er også vigtigt lige at klappe hesten og sørge for, at der er rimelighed i tingene, så den folkelige opbakning bag projektet er intakt, mener han.

I en kronik i det internationale medie Politico skrev Lars Løkke Rasmussen torsdag, at der skal være social beskyttelse, når lønmodtagere tager job i et andet land i EU's indre marked.

»Det er rimeligt,« skrev Lars Løkke Rasmussen.

»Men den måde, vi administrerer disse regler på, kan nogle gange udfordre følelsen af retfærdighed,« mener han.

Han finder det for eksempel ikke rimeligt, at man skal sende børnepenge til børn, der lever i et andet land, hvor pengene rækker meget længere.

»Jeg mener, at en rimelig løsning ville være at indeksere ydelser, der bliver eksporteret, så de afspejler købekraften i det land, de eksporteres til,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/