Færre kvinder i svensk politik

Andelen af kvindelige politikere i den svenske rigsdag falder for første gang i næste tyve år. Det nyvalgte parti Sverigedemokraterna bærer en del af ansvaret.

Sverigedemokraternes mange mandater er en del af begundelsen for, at antallet af kvindelige politikere i den svenske Riksdag er faldet. Partiet fik 20 mandater, hvoraf kun tre er kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Svenskerne får flere mandlige politikere efter dette valg. For første gang i næste tyve år er antallet af kvindelige folkevalgte faldet.

Mens der efter valget i 2006 var 47 procent kvinder, er der efter valget sidste søndag nu kun 45 procent. Det skriver Svenska Dagbladet (SVD).

En del af forklaringen er, at det Riksdagens nye parti, Sverigedemokraterna, kun er repræsenteret med tre kvinder ud af tyve mandater.

- Kvinder har måske ikke i lige så høj grad identificeret sig med de spørgsmål, vi finder vigtige, siger Anna Hagwall, der er leder Sverigedemokraternas Kvindenetværk til SVD. 

Efter valget i 2006 var det kun Moderaterna, Kristdemokraterna og Centerpartiet som havde flere mænd end kvinder i Riksdagen. Nu har alle partier undtagen Vänsterpartiet og Miljöpartiet flere mænd end kvinder valgt ind.

Lokalafdelingers valg

Ifølge Centerpartiet er forklaringen, at de fleste valgkredse kun har fået ét mandat, og at det oftest har været en mand øverst på de lokale partilister.

- Hvert distrikt nominerer selv sine kandidater. Centerpartiet styres nedefra, og vi kan ikke bestemme fra Stockholm hvordan de skal fordele deres kandidater, siger Annika Qarlsson, ordfører for Centerkvinderne til SVD. 

Hos Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna nærmer partiet sig ligestilling mellem kønnene. Partier har ikke kvoter for kvinder, men satte før valget mål for at øge andelen af kvinder.

Danske tilstande

På trods af tilbagegang, er svenske kvinder stadig langt højere repræsenteret end i det danske folketing. Her var antallet af kvinder 37,4 procent ved sidste valg i 2007, fortæller Folketingets Oplysning.

Herhjemme har blandt andet ligestillingsordføreren for Socialdemokraterne, Julie Rademacher, tidligere forslået, at partiet indfører en lige fordeling mellem kønnene i alle partiets organer. Uden det dog er blevet indført.

Enhedslisten har kønskvotering i deres hovedbestyrelse og tilstræber, at der er opstillet lige mange mænd og kvinder på deres kandidatliste til folketingsvalg.