Færre bådflygtninge omkommer i Middelhavet

EU-landenes indsats i Middelhavet har betydet, at markant færre bådflygtninge omkommer på den farefulde færd over Middelhavet, viser nye tal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet mindre farefuldt for immigranter at forsøge at krydse Middelhavet for at komme til Europa.

En ny rapport fra Amnesty International viser, at antallet af bådflygtninge, der omkommer på vej over havet, de seneste to måneder er faldet markant.

I de første fire måneder af 2015 døde hver 16. flygtning og migrant, som forsøgte at krydse Middelhavet. I de seneste to måneder i år er tallet faldet til én ud af 427. Og i samme periode er antallet af bådflygtninge steget.

En indlysende årsag er EU-landenes forhøjede indsats i Middelhavet, lyder det fra Amnesty International.

»Antallet af mennesker, der dør på havet, er faldet drastisk, efter de europæiske regeringer endelig optrappet deres eftersøgnings- og redningsaktioner i april,« siger Gauri van Gulik, der er europæisk vicedirektør i Amnesty International.

Han opfordrer EU til ikke at slække på indsatsen i Middelhavet, hvor over 42.000 mennesker imellem 25. april og 29. juni forsøgte at krydse Middelhavet

»Indsatsen er indlysende. Flere ressourcer til eftersøgnings- og redningsaktioner redder liv. Enhver neddrosling af eftersøgnings- og redningsaktionerne vil kun føre til flere døde på havet. Med den nuværende højsæson for bådflygtninge skal de europæiske regeringer ikke vakle, når det kommer til de løfter, de har givet om at forhindre flere tragedier på havet,« siger Gauri van Gulik.

EUs ledere valgte 23. april at opjustere EU-operationerne Triton og Poseidon ud for henholdsvis Italien og Grækenland. Det skete, efter omkring 1.200 bådflygtninge omkom i flere bådforlis i løbet af en enkelt uge tidligere i april.

99 bådflygtninge er ifølge Amnesty International siden da omkommet i Middelhavet.