Færre asylansøgere udløser ny millioncheck til Udenrigsministeriet

Med kun knap 2.000 asylansøgere i år bliver der nu yderligere 200 millioner kroner til udviklingsminister Ulla Tørnæs, der i denne uge på FNs Generalforsamling vil annoncere en større dansk hjælpepakke.

Det faldende antal asylansøgere har medført, at 200 mio. kr. føres tilbage til Udenrigs-ministeriet. Pengene bliver i stedet brugt til den danske indsats for flygtninge i nærområderne, bl.a. i Uganda som huser et stort antal flygtninge fra Sydsudan. Foto: Goran Tomasevic / Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På grund af opbremsningen i antallet af asylansøgere vil Udenrigsministeriet nu få en ny pose penge, der kan bruges til indsatser for flygtningene i nærområderne i Mellemøsten og Afrika.

Der er tale om knap 200 millioner kroner, som så at sige tilbageføres til udviklingsminister Ulla Tørnæs’ (V) kasse, da det er den, der finansierer en stor del af de udgifter, som er forbundet med at modtage asylansøgere i Danmark.

Med det lave antal asylansøgere, der har været siden EUs aftale med Tyrkiet og lukningen af den såkaldte Balkanrute, har Udenrigsministeriet allerede fået tilbageført 1,8 milliarder kroner. Og nu er der så yderligere 200 millioner kroner på vej, fordi Danmark indtil videre i år kun har modtaget knap 2.000 asylansøgere.

»Det er fantastisk glædeligt, at regeringens opstramninger på flygtningeområdet har den virkning, at vi i stedet for at kunne bruge 1,8 milliard kroner nu har godt to milliarder til indsatser uden for Danmarks grænser. Pengene skal blandt andet sikre bedre forhold i flygtningelejrene, så folk ikke vælger at rejse videre mod Europa,« siger Ulla Tørnæs.

Hun deltager i denne uge i åbningen af den årlige samling i FNs Generalforsamling, hvor verdens mange humanitære kriser netop vil være i fokus. Og den anledning vil Ulla Tørnæs benytte til at annoncere en pakke af danske bidrag på i alt 400 millioner kroner. Heraf er de 160 millioner kroner penge, der er tilbageført som følge af det faldende asyltal herhjemme.

R: Direkte pinligt

Pengene skal blandt andet gå til indsatser for flygtninge i Etiopien og Uganda, der er blandt de lande, som huser flest af de over en million sydsudanesere, der er flygtet fra borgerkrigen og sulten i deres eget land.

Der er også bidrag til at imødegå tørken og sultkrisen i Somalia og andre steder på Afrikas Horn og til verdens p.t. største humanitære krise, der udspiller sig i Yemen. Her er to tredjedele af befolkningen afhængig af nødhjælp udefra, og godt syv millioner mennesker er akut truede af hungersnød på grund af en borgerkrig, som ikke mindst nabolandet Saudi-Arabien er ansvarlig for.

Den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard, glæder sig også over, at der bliver flere penge til hjælp i udviklingslandene som følge af færre flygtninge på vore breddegrader. Men han forstår ikke, hvorfor regeringen så netop har bebudet et stop for FNs kvoteflygtninge.

»I en situation, hvor vi står med det laveste antal asylansøgere i mange år, er det direkte pinligt og i strid med Danmarks interesser, at regeringen boykotter FNs kvotesystem,« siger Martin Lidegaard og understreger, at kommunerne tilmed netop har meddelt, at de igen har kapacitet til at tage imod asylansøgere.