»Færdselsuheldet« mellem Israel og USA

Hverken Israels regering eller palæstinenserne har meget godt at sige om den amerikanske udenrigsminister John Kerrys tale. For lidt, for meget og ude af proportioner, lyder kritikken.

USAs udenrigs­minister, John Kerry (t.h.), løfter fingeren i selskab med Israels premier­minister, Benjamin Netanyahu ved deres møde i Rom i sommer. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere

»Uhørt spænding mellem Israel og USA«

Sådan lyder toppen af den israelske radioavis dagen efter den amerikanske udenrigsminister John Kerrys tale.

Onsdag aften holdt John Kerry en 75 minutters TV-transmitteret tale fra Washington, hvori han beskyldte den israelske regering for at true tostatsløsningen mellem Israel og palæstinenserne ved at fortsætte udvidelsen af de israelske bosættelser.

»Er det virkelig, hvad USAs udenrigsminister har at sige? Hele regionen brænder, og i løbet af en hel time angriber han det eneste demokrati i Mellemøsten,« sagde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, på en pressekonference kort tid efter Kerrys tale.

Siden har israelske politikere stået i kø for at kommentere talen.

»Når jeg ser, hvad der sker i regionen, foretrækker jeg status quo mellem Israel og palæstinenserne. Jeg er dybt skuffet over Barack Obamas måde at handle på,« siger Gila Gamliel, Israels minister for social lighed, til Israels radiostation Galei Tzahal.

Upassende svar

Ofir Akunis, Israels videnskabsminister, bryder sig heller ikke om Kerrys tale.

»Jeg sætter pris på, at Kerry bekymrer sig for Israels jødiske islæt og demokrati. Men jeg vil opfordre ham til at bekymre sig om de demokratiske stater rundt omkring i regionen. Han vil ikke finde en eneste,« siger Ofir Akunis til det bosættervenlige medie Arutz 7.

Den israelske oppositionsleder Yitzhak Herzog kritiserer Netanyahu for at fortsætte skænderiet med USA efter Kerrys tale.

»Netanyahus svar er upassende. Han tager fejl. Enhver, der ikke er enig med Israel, er ikke nødvendigvis fjende af Israel,« siger Yitzhak Herzog til israelsk radio.

Mustafa Barghouti, palæstinensisk medlem af organisationen PLO, udtrykker generel tilfredshed med Kerrys tale, men i et interview til Jerusalem Post tager han afstand fra nogle af udenrigsministerens pointer.

»De konkluderende principper er ikke noget, vi kan leve med,« siger han og forklarer, at palæstinenserne ikke kan acceptere, at Israel anerkendes som en jødisk stat, og at det palæstinensiske flygtningeproblem løses via kompensation.

Ifølge Shimrit Meir, direktør for organisationen Masdar, som dagligt følger debatten i en række arabiske medier, skaber Kerrys tale ikke store bølger i den arabiske verden.

Hun antyder, at sagen er personlig, og at den handler om otte års dårlig kemi mellem Netanyahu og Obama. I en opdatering på Facebook sammenligner hun krisen mellem Israel og USA med et færdselsuheld.

»Obamas hævn, Kerrys tvangsmæssige behov, det barnlige angreb mod Trump, ødelæggelsen af alt det, der er kutyme mellem allierede – det er som at være vidne til et færdselsuheld,« skriver hun.