Færdigvaccinerede i USA opfordres til igen at bruge mundbind

Amerikansk sundhedsmyndighed udsteder nye retningslinjer for at bremse smittespredning med deltavariant.

Tak for at bruge mundbind, står der på et skilt uden for et supermarked i Indian Valley i Californien. Den amerikanske sundhedsmyndighed CDC anbefaler, at selv færdigvaccinerede personer bærer mundbind i de områder af landet, hvor Delta-varianten har bidt sig fast. Det er et skifte i forhold til CDC's tidligere retningslinjer. Robyn Beck/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færdigvaccinerede amerikanere skal vænne sig til i visse situationer igen at finde mundbindet frem. Det fremgår af nye retningslinjer fra USAs Center for Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse (CDC) tirsdag.

De nye anbefalinger er udløst af den stigende trussel fra den særligt smitsomme deltavariant.

I områder med »høj« eller »betydelig« smittespredning bør selv færdigvaccinerede personer anvende mundbind på visse indendørs steder, lyder det fra CDC.

Desuden skal alle elever, ansatte og besøgende på skoler – fra børnehaveklasse til 12. klasse – bære mundbind, når skolerne til efteråret vender tilbage til normal undervisning i klasselokaler.

Ifølge CDCs direktør, Rochelle Walensky, indikerer nye data fra andre lande, at nogle personer, der er færdigvaccineret og smittet med deltavarianten, muligvis kan sprede virusset til andre.

Hun understreger i samme omgang, at vaccinerede personer har en risiko mange gange mindre end andre for at blive smittet med deltavarianten, og det samme gælder i endnu mere udtalt grad risikoen for at blive indlagt på et hospital eller dø af covid-19.

»Den store bekymring er, at den næste variant, som måske dukker op, potentielt kan vige udenom vores vaccine, svarer Rochelle Walensky på et spørgsmål om, hvorfor færdigvaccinerede individer skal bruge mundbind, når det er de personer, som ikke er vaccineret, som aktuelt er de største spredere af virusset.«

CDC definerer høj smittespredning som områder med over 100 nye tilfælde pr. 100.000 personer i løbet af de seneste syv dage.

Næsten halvdelen – eller 1496 – af alle USAs amter ligger over denne grænse ifølge data fra CDC.

Og næsten hver femte af de resterende amter har så mange smittede, at de falder ind i kategorien over områder med »betydelig« smitte. Det vil sige mellem 50 og 99 nye smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere over de syv seneste dage.

Deltavarianten, der først blev opdaget i Indien, har spredt sig til lande verden over. I USA udgør den over 80 procent af alle nye smittetilfælde.

USAs præsident, Joe Biden, sagde tirsdag, at yderligere tiltag for at øge antallet af vaccinerede vil blive meldt ud på torsdag.

/ritzau/dpa