Fængslet spindoktor bringer Østrigs kansler i fedtefadet

Som efterspurgt spindoktor er Tal Silberstein ekspert i beskidte tricks. Nu står den israelske rådgiver selv anklaget for pengevask og korruption i en betændt sag, der har udviklet sig til et mareridt for Østrigs socialdemokrater.

Kansler Christian Kern kæmper for en valgsejr ved efterårets valg i Østrig. Men anholdelsen af hans spindoktor i Israel hjælper ikke på sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HEINZ-PETER BADER

BERLIN: Israelske Tal Silberstein har ry for at være en knusende effektiv og kynisk spindoktor, der ikke er bleg for at anvende beskidte tricks mod politiske modstandere.

Netop derfor blev Silberstein ansat af Østrigs socialdemokrater som manden, der skal føre SPÖ til en valgsejr ved efterårets valg.

Nu har ledende socialdemokrater og ikke mindst kansler Christian Kern imidlertid fået særdeles travlt med at lægge afstand til den kontroversielle rådgiver.

Mandag blev Tal Silberstein og hans partner, den israelske milliardær Beny Steinmetz nemlig anholdt i Israel, hvor myndighederne mistænker dem for at være indviklet i en betændt sag om skatteunddragelse, bestikkelse og pengevask i Afrika. De to israelere, der også efterforskes af FBI, er blandt andet under mistanke for at have betalt ni mio. euro til Guineas præsident for at få tilladelse til minedrift i det afrikanske land.

SPÖ har efter anholdelsen opsagt samarbejdet med Tal Silberstein med øjeblikkelig virkning. Alligevel har sagen på kort tid udviklet sig til et mareridt for kansler Kern og socialdemokraterne, der i øjeblikket kæmper en hård kamp for at holde fast i regeringsmagten forud for efterårets valg.

Internationalt eftersøgt

Onsdag forsøgte Kern i en video på facebook at forsvare sig med, at SPÖ i januar gennemgik Silbersteins forbindelser og ikke fandt tegn på ulovligheder.

Men den forklaring tilfredsstiller langt fra Kerns kritikere i oppositionen, der fastholder, at SPÖ med fuldt overlæg har vendt det blinde øje til det forhold, at Silberstein længe har været i søgelyset hos antikorruptionsmyndigheder verden over.

I marts udstedte Rumænien en international arrestordre på Silberstein. Han  mistænkes for at have svindlet den rumænske stat for godt 150 mio. euro i forbindelse med ejendomshandler, som han har foretaget i fællesskab med sin partner Beny Steinmetz. Ifølge den østrigske avis Kurier foretog Silberstein og Steinmetz i 2005 en række tvivlsomme ejendomskøb i Rumænien via et skuffeselskab, der senere blev afsløret i de lækkede Panama-papirer.

Med lidt over to måneder til det østrigske valg kaster anholdelsen af Silberstein lange skygger over socialdemokraterne. SPÖ lider i forvejen under vigende vælgeropbakning og kan miste kanslerposten til den konservative kandidat Sebastian Kurz, der i maj lancerede sin egen ’Liste Kurz’, som støttes af det konservative parti, ÖVP.

Aktuelle meningsmålinger viser, at ÖVP har opbakning fra 32 pct. af vælgerne, mens SPÖ får 25 pct. Lige efter kommer højrepartiet FPÖ med 22 pct. af stemmerne.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland