Fængslet dansker i Bahrain bønfalder Søvndal om hjælp

I et håndskrevet brev til udenrigsminister Villy Søvndal takker den livstidsfængslede, danske menneskerettighedsforkæmper Abdulhadi al-Khawaja for danskernes støtte. Men han har brug for hjælp, skriver han.

ARKIVFOTO. Den livstidsfængslede, danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIT / RB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg fortryder ikke, at jeg må betale en pris for mit arbejde for menneskerettigheder.

Sådan skriver den livstidsfængslede, danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja fra sin celle i Bahrains hovedstad Manama. Hans ord, tanker og spinkle håb fylder fire tætskrevne ark papir, som er stilet til udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Det håndskrevne brev er en bøn om hjælp fra et offer for tortur. Men det også en tak til Danmark og danskerne for de 12 år, Abdulhadi al-Khawaja tilbragte her i landet, og som fik stor betydning for hans senere kamp for menneskerettigheder.

Det var blandt andet i Danmark, han blev inspireret til at starte Bahrain Center for Human Rights, som han selv blev chef for.

- At bo i Danmark og selv opleve det sociale og politiske system inspirerede mig til at arbejde for demokrati og menneskerettigheder i Bahrain, skriver han i brevet, som kan læses i fuld længde her.

- Min taknemmelighed går til alle de danskere, som har hørt om min sag og vist mig sympati, blandt andre folketingsmedlemmerne, medierne og menneskerettighedsforkæmperne.

Brevet er dateret 8. februar. Det blev overrakt til den danske ambassadør for Bahrain, Christian Kønigsfeldt, da han besøgte Abdulhadi al-Khawaja i fængslet samme dato. Efter Abdulhadi al-Khawajas ønske blev en kopi senere overdraget til hans familie, som har offentliggjort brevet på nettet.

Fik livstidsdom i september

I knap et år har Abdulhadi al-Khawajas fire døtre måttet undvære deres far. Han deltog sidste år i demonstrationerne mod det enevældige styre i Bahrain og modtog i september sin livstidsdom for at »ville omstyrte regimet.«

I øjeblikket er han indlagt på hospitalet, fordi han sultestrejker imod Bahrains behandling af kritikere af styret. Hans familie frygter, at sultestrejken kan ende fatalt, fordi al-Khawaja i forvejen befinder sig i en kritisk helbredstilstand, efter han har været udsat for omfattende tortur i fængslet.

Datter også arresteret

Hans ene datter, 28-årige Zainab al-Khawaja, er også fængslet i Bahrain. Hun blev arresteret den 12. februar på vej mod Perle Pladsen i Manama. I snart et år har hun - på blandt andet sociale medier som Twitter - kæmpet for at få sin far løsladt. (følg hende på Twitter: @angryarabiya)

Den omfattende tortur, som Abdulhadi al-Khawaja har været udsat for, er blandt andet dokumenteret i en uafhængig undersøgelsesrapport. Han nævner dog også selv de talrige brud på menneskerettigheder, han har oplevet i fængslet. I brevet til Søvndal tager han stærkt afstand fra sin egen rettergang:

- Jeg var blevet tæsket, vilkårligt tilbageholdt i mere end to måneder, stillet for en militærdomstol under anklager, som det nationale sikkerhedsapparat havde forfalsket - såsom »opildne til had mod regimet« og »planlægge at vælte det« - og til sidst dømt til livsvarigt fængsel, en dom jeg nu afsoner, skriver han.

Dokumentation: Læs hele brevet til Søvndal her

Han beder desuden de danske myndigheder om at gøre alt for, at hans og andre fængslede aktivisters sager bliver taget op af EU.

Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger arbejder toppen af det danske diplomati i øjeblikket for fuld kraft på at få en dialog i gang om Abdulhadi al-Khawaja med Bahrains styre. Forventningen er, at Villy Søvndal kan komme til at tale med repræsentanter for regimet i den kommende uge.

To gange tidligere har Søvndal drøftet Abdulhadi al-Khawajas sag med Bahrains udenrigsminister. Det skete blandt andet under en international konference i Tyskland i december, hvor Søvndal rejste kravet om, at de ansvarlige for den langvarige og systematiske tortur af al-Khawaja blev retsforfulgt.

- De ansvarlige skal retsforfølges, og det vil jeg gøre klart for Bahrains udenrigsminister, som jeg får lejlighed til at møde i morgen, sagde Villy Søvndal dengang til Berlingske.

Det har ikke været muligt at få en frisk kommentar fra Villy Søvndal, da han er på ferie.