Fængselsstraf og store bøder: Macron vil ramme De Gule Veste med ny protestlov

Frankrigs nationalforsamling har vedtaget et lovforslag, der skal give lokale myndigheder lov til at udstede protestforbud og straffe demonstranter med tårnhøje bøder og fængselsstraf.

De Gule Veste har i månedsvis sat Frankrig på den anden ende. Nu vil præsident Macron slå hårdt ned mod voldelige protester. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLAUME SOUVANT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Seks måneders fængsel og en bøde på 55.000 kroner. Det er, hvad franske demonstranter kan have i vente, hvis Emmanuel Macrons regering får opbakning til et nyt lovforslag om protestforbud, skriver Politico.

Det kontroversielle lovforslag er blevet fremsat, efter at De Gule Veste i flere måneder har ført an i store demonstrationer mod Macrons regering.

Tirsdag vedtog Nationalforsamlingen – som er det ene af det franske parlaments to kamre – lovforslaget, som skal give lokale myndigheder lov til at udstede protestforbud for visse grupperinger. Som det er nu, har kun landets domstole denne magt.

Hvis demonstranter bryder forbuddet, kan de risikere op til seks måneders fængsel og bøder på op til 55.000 kroner, lyder det i lovforslaget. Hvis de tilmed er iført masker, kan de få op til et år i fænsel og en bøde på 111.000 kroner, skriver France24.

Lovforslaget får dog hård kritik – både fra menneskerettighedsorganisationer, oppositionspolitikere og Macrons eget bagland. 50 partimedlemmer fra Macrons eget parti afstod således fra at stemme, da forslaget blev sendt til afstemning i Nationalforsamlingen. Deres anke går på, at forslaget er et brud på borgernes grundlovssikrede ret og frihed til at demonstrere.

Et forbud mod at demonstrere, og som landets domstole ikke har nogen magt over, kan blive anvendt på forkert vis af fremtidige regeringer »på den ekstreme højrefløj«, har det for eksempel lydt fra Matthieu Orphelin, der er Macrons partifælle i La République En Marche (LREM).

Ifølge indenrigsminister Christophe Castaner vil loven »sikre beskyttelsen af individuelle friheder og styrke friheden til at demonstrere«. Det har han skrevet i en Facebook-opdatering.

Gennem 12 ugers protester i franske byer er flere af De Gule Vestes demonstrationer blevet voldelige – særligt i Paris, hvor demonstranterne har sat ild til biler og er endt i voldelige sammenstød med politiet.

Ifølge Euronews er 1.000 politibetjente og 1.700 demonstranter blevet såret, siden De Gule Veste begyndte at gå på gaden i november.

Lovforslaget blev vedtaget i Nationalforsamlingen tirsdag aften med 387 stemmer for og 92 stemmer imod. Nu skal det til afstemning i det franske parlaments andet kammer, Senatet.