Facebooks svar på krisen: Præsenterer nye knapper

I løbet af de kommende uger kan brugere af Facebook se frem til nye genveje og knapper, der ifølge det sociale medie skal »give folk mere kontrol over deres privatliv.« Meldingen kommer i kølvandet på de seneste ugers debat om Facebooks brug af data om deres brugere, som har givet det sociale medie hug på aktiemarkedet.

Mark Zuckerberg lovede i sidste uge, at Facebook vil passe bedre på oplysninger om deres brugere. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM

Det skal være lettere at slette dine oplysninger på Facebook, bestemme andres adgang til dine opslag og informationer og styre, hvilke reklamer der bliver målrettet mod dig. Facebook lancerer i kølvandet på skandalen om Cambridge Analytica en række nye genveje og knapper, som - ifølge det sociale medie - vil give brugerne bedre mulighed for at værne om deres privatliv.

»Vi har højt og tydeligt hørt, at privatlivsindstillinger og andre vigtige værktøjer er svære at finde, og at vi blive nødt til at gøre mere for at holde folk informeret. Vi tager ekstra skridt i de kommende uger for at give folk mere kontrol over deres privatliv. De fleste af disse opdateringer har været i gang i noget tid, men de seneste dages begivenheder understreger deres vigtighed,« skriver Erin Egan, Chief Privacy Officer og Ashlie Beringer, Deputy General Counsel, i en pressemeddelelse.

Facebook vil blandt andet lave »nye værktøjer« til at finde og slette de oplysninger, det sociale medie har om dig.

»Én ting er at have en politik, hvor man forklarer, hvilke data vi samler, men det er endnu mere brugbart, når folk selv kan se og styre deres informationer,« skriver selskabet og lover, at man både kan downloade data, man har delt og slette ting fra ens tidslinje eller profil, man ikke længere vil have på det sociale medie.

På Facebooks hjemmeside fremgår det, at »nogle af disse oplysninger bliver permanent slettet fra vores servere, men nogle ting bliver kun slettet, hvis du sletter din profil.«

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvilke oplysninger, det sociale medie vil gemme i egne systemer.

I pressemeddelelsen lover firmaet også, at det via nye genveje til privatlivsindstillinger skal blive »lettere at finde og bruge« de forskellige indstillingsmuligheder. Samtidig skal det blive lettere at styre andres adgang til information om din profil og de ting, du lægger op på Facebook.

Også muligheden for selv at bestemme over, hvilke reklamer, der målrettes mod dig på baggrund af dine oplysninger, bliver ifølge det sociale medie bedre.

Facebooks direktør Mark Zuckerberg slog i sidste uge ned på det, han betegner som misbrug af Facebooks platform, og lagde i den forbindelse op til en styrkelse af det sociale medies politikker, som blandt andet skulle gøre det lettere at ændre muligheden for, at apps kan bruge din data.

Det har imidlertid ikke stoppet det sociale medies aktiekurs fra at styrtdykke, og noget tyder på, at Facebook har fundet det nødvendigt med yderligere tiltag.

»Den seneste uge har vist, hvor meget arbejde der stadig ligger foran Facebook i forhold til at håndhæve vores privatlivspolitik, og at hjælpe folk med at forstå, hvordan Facebook virker, samt hvilke muligheder man har for at kontrollere sine data på Facebook,« skriver talspersonerne for Facebook blandt andet i pressemeddelelsen.