Facebooks stifter er en skidt karl - og hvad så?

En ny film portrætterer Facebooks stifter som en ualmindelig skidt karl, en machiavellisk børste, og det har tvunget Mark Zuckerberg ud i en PR-offensiv. Vil han vinde den? Det betyder reelt ikke noget.

Jesse Eisenberg (tv.) spiller Mark Zuckerberg i filmen »The Social Network« - her sammen med Justin Timberlake, der spiller en af hans ungdomskammerater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE: Mark Zuckerberg står bag Facebook, og han står også bag et berømt citat: »Privatlivets tid er forbi,« sagde han for to år siden. I den kommende uge vil han for alvor selv få citatet at føle.

På fredag har filmen »The Social Network« amerikansk premiere, og der er lagt i kakkelovnen. Filmen havde snigpremiere i New York i forrige uge, og anmelderne var enige om, at den var oppe i den klasse, hvor man svinger med ord som »episk« og »mesterværk,« og de var også enige om, at Zuckerberg fremstod som - nå, ja - et dumt svin.

»The Social Network« handler om, hvordan Zuckerberg og et par studiekammerater lagde grundlaget for det, der blev til Facebook, og hvordan Zuckerberg - nå, ja - tog fusen på dem alle sammen. Da Facebook blev til Facebook med en halv mia. brugere verden over og en to-cifret milliardværdi, var kammeraterne kørt ud på et sidespor, og Zuckerberg stod tilbage som »Mr. Facebook«.

Filmen er en udfordring for både Zuckerberg og Facebook, som indtil nu har solet sig i den slags artikler, som deres presseafeling selv kunne have skrevet, og det har tvunget Zuckerberg til at gøre noget, som han ellers sjældent gør - han inviterede magasinet New Yorker ind i sin verden - og fredag offentliggjorde han hos Oprah Winfrey en donation på 100 mio. dollars til skolevæsenet i en af de fattigste byer i USA, Newark i New Jersey.

Historisk portræt

Han sagde selv, at det var en tilfældighed, at donationen landede netop samtidig med filmpremieren, men - tilfældig eller ej - hans donation, hans optræden hos Oprah og hans tæt-på detaljer er alt sammen med til at blødgøre billedet af den 26-årig mangemilliardær, og det har han brug for.

I marts offentliggjorde en tech-website en række web-beskeder, som angiveligt var fra Zuckerberg, og New Yorker bekræfter deres autentictet, og de er fra dengang i studietiden, og Zuckerberg skriver, at han vil - citat - »skide på« sine venner, sine studiekammerater og de mennesker, der sammen med ham har udtænkt prototypen for Facebook, og han fremstår i det hele taget som en über-machiavellisk prins og en skidt karl.

Zuckerberg benægter ikke i sin nuværende PR-offensiv de pågældende citater, eller at han dengang gjorde noget latrinært ved sine venner og med-pionerer, men han forsøger et balancenummer:

Han siger, at han dengang var 19 år gammel, og han er i dag 26 år gammel, og det er en helt anden Zuckerberg i dag, et bedre menneske, et mere afrundet og mindre skånselsløst menneske, siger han, og derfor er »The Social Network« måske et relativt korrekt historisk portræt, men det er bare ikke nutidigt portræt. 

Spørgsmålet er, om Zuckerbergs offensiv vil lykkes? Eller rettere - om det betyder noget?

»The Social Network« er måske episk, måske et mesterværk, og den vil uden tvivl blive set af millioner af mennesker og tjene hundreder af millioner af kroner, og biografgængerne vil forlade mørket med et ditto mørkt billede af Zuckerberg, men vil de også efterfølgende gå hjem og slette deres Facebook-konto? Vil de sætte sig uden for forbindelse med deres venner og deres selviscenesatte reality show?

Formentlig ikke, og det er, hvad der i sidste ende er og bliver bundlinjen.

Zuckerberg har skabt et produkt, der for op mod en halv mia. mennesker synes lige så uundværligt som luft og vand, og som er så meget større end ham, og dermed bliver filmen, artiklerne og hele balladen - ironisk nok - et bevis på Facebooks uomgængelighed frem for skrøbelighed.

Det er for meget at bede Zuckerberg om at nyde filmen, men han må i det mindste nyde den kendsgerning.