Facebook slår hårdt ned på Trump-tilhængere: Nu fjernes alle opslag om valgsvindel

Mandag meddelte Facebook, at man vil begynde at fjerne alt indhold, der spreder Donald Trumps grundløse anklager om valgfusk.

Voldelige Trump-fanatikere stormede i sidste uge Kongressen med det formål at bremse godkendelsen af valgresultatet. De var overbeviste om, at valget var blevet stjålet. Nu slår Facebook ned på nøjagtigt det udtryk, »stop the steal«, og fjerner alt indhold, der relaterer sig til det. Det sociale medie frygter, at nye angreb er ved at blive planlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Samuel Corum/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først fjernede de USAs præsident, Donald Trump, fra platformen. Nu er det hans løgne, der skal ryddes op i.

Mandag meddelte Facebook, at man vil begynde at fjerne alt indhold, der spreder Donald Trumps grundløse anklager om valgfusk. Dermed udvider det sociale medie sin indsats i kampen mod misinformation om valget.

Det skriver NBC.

Helt specifikt drejer det sig om indhold, der inkluderer udtrykket stop the steal – stop tyveriet.

Det er et udtryk, der er gået igen både on- og offline blandt Donald Trumps tilhængere, lige siden Joe Biden blev erklæret som vinder af præsidentvalget, og Donald Trump hårdnakket begyndte at påstå, at Demokraterne havde »stjålet« valget.

Der er ingen beviser for, at der skulle have fundet valgfusk sted, og på tværs af USA har flere dommere konsekvent afvist Trump-regeringens anklager om dette.

Alligevel har Trump-støtterne taget udtrykket til sig. Det er en opfordring, der er blevet gentaget igen og igen blandt dem, der åbent planlagde sidste uges voldelige stormløb mod Kongressen, såvel som blandt dem, der deltog i angrebet.

Det var i øvrigt et angreb, der skulle bremse kongresmedlemmernes ratificering af valgresultatet og officielt udråbe Joe Biden som vinder af valget.

Nu har det amerikanske forbundspoliti, FBI, meddelt, at der planlægges nye »væbnede protester« i såvel Washington, D.C. som ved alle USAs 50 delstaters regeringsbygninger i dagene frem til Joe Bidens indsættelse 20. januar.

Og det er netop derfor, Facebook nu slår yderligere ned på Trump-tilhængerne.

»Med fortsatte forsøg på at organisere arrangementer, som kan føre til vold, imod udfaldet af det amerikanske præsidentvalg, og på grund af brugen af »stop the steal«-udtrykket blandt dem, der deltog i onsdagens voldeligheder i DC, tager vi nu dette skridt forud for indsættelsen,« forklarer Facebook selv, ifølge The Guardian.

Sheryl Sandberg, driftschef i Facebook, forklarer i øvrigt, at Donald Trumps konto vil være suspenderet indtil efter Joe Bidens indsættelse og måske endda længere. Hun har sagt til Reuters, at Facebook ingen planer har om at ophæve suspenderingen.

I mellemtiden har Twitter allerede gjort blokeringen af Donald Trump permanent. Mandag understregede det sociale medie, at det vil opretholde dets forbud mod alle politiske annoncer, inklusive annoncer fra Donald Trump og hans allierede.

Siden fredag har Twitter i øvrigt blokeret over 70.000 profiler, der delte indhold fra konspirationsbevægelsen QAnon.

Donald Trump er også blevet udelukket fra en lang række sociale medier, heriblandt Twitter, Facebook, Reddit, YouTube, Pinterest og TikTok.

Værre endnu står det til for det sociale medie Parler, som var elsket af de vredeste Trump-støtter. Det var her, de kunne opfordre til henrettelse af vicepræsident Mike Pence og koordinere et stormløb mod den amerikanske parlamentsbygning. Men nu er hjemmesiden død.

Amazons cloudtjeneste, AWS, har fastfrosset samarbejdet, og dermed er virksomhedens afgørende it-systemer hjemløse.

Lyt til »Kampagnesporet«, Berlingskes podcast om amerikansk politik: