Facebook følger din færden overalt – sådan ryster du forfølgeren af dig

Selv om du klikker dig væk fra Facebook, fortsætter det sociale medie med at holde styr på mange af dine klik og handlinger. Konsekvenserne kan du se i dit eget feed. Her er en guide til at slå det fra – der er dog en hage.

Foto: Dado Ruvic

Du har sikkert hørt nogle hævde, at Facebook lytter til vores samtaler. Og hvordan skulle Facebook ellers kunne reklamere for havemøbler, netop som du har talt med ægtefællen om at skifte de gamle ud?

Facebook lytter næppe med. Det nægter det sociale medie. Nej, i stedet følger Facebook din online-færden overalt og indsamler informationer om klik og handlinger, når du bevæger dig rundt på nettet uden for Facebook. Det samme gør Facebook hos de mennesker, som du skriver med og har tættest kontakt til. På den måde kan mediet målrette sit udseende og sine reklamer præcis hver enkelt bruger.

Dette er ikke nyt. Det nye er, at du ifølge Facebook nu har mulighed for at slå det fra.

Facebook har i sidste uge lanceret et nyt sæt indstillinger, der giver brugerne mulighed for at se, hvor Facebook følger dem – og giver mulighed for at bremse den særdeles målrettede annoncering.

Her er en simpel guide:

Trin et

Først skal du klikke dig ind i de nye indstillinger. Du kan følge dette link, hvis du allerede er logget ind. Hvis ikke, skal du vælge »indstillinger« i højre hjørne og derefter klikke på »Dine Facebook-indstillinger«. Her klikker du på »Aktivitet uden for Facebook«.

Trin to

Lad os først se, hvor tæt Facebook følger dig. Tryk på »Administrer din aktivitet uden for for Facebook«.

Her kan du se en oversigt over alle apps og websteder, der indsamler oplysninger om din digitale tilstedeværelse og deler dem med Facebook. Den slags såkaldte trackere kan du finde overalt på internettet. Din favorithjemmeside holder formentlig øje med, hvad du klikker på og deler data med Facebook. Det er disse oplysninger, Facebook anvender til at målrette reklamer til dig.

Selv forklarer Facebook det således her.

  • Jane køber et par sko hos en onlineskobutik.
  • Skobutikken deler Janes aktivitet med Facebook.
  • Facebook gemmer informationen om, at »Jane besøgte onlinebutikken« og »foretog et køb« sammen med Janes profil.
  • Når Facebook vurderer, at det er på tide, at Jane på ny skal købe nye sko, vil Facebook vise hende en annonce, hvor hun får ti procent rabat i den onlinebutik, hvor hun tidligere har købt sko.

Hvis du her trykker på »Ryd historik«, vil Facebook ikke længere bruge de indsamlede oplysninger til at målrette annoncer efter din internethistorik. Facebook-annoncerne vil dog stadig være målrettede, men bygger nu udelukkende på dine klik hos Facebook.

Trin tre

Du kan også sørge for, at Facebook ikke fremover vil kunne knytte din surfen på internettet direkte til din Facebook-konto. Det gør du ved at klikke på »Administrer aktivitet uden for Facebook«. Du klikker her på den blå kontakt og gør denne grå.

Tryk på den blå kontakt for at slå informationsdelingen med Facebook fra fremover. Fold sammen
Læs mere

Det var alt.

Er du er bekymret over, at du bliver overvåget af Facebook, skal du dog ikke glæde dig for tidligt, for tricket bremser ikke Facebooks overvågning.

Facebook vil fortsat indsamle information om din færden på nettet. Andre apps og hjemmesider vil fortsat indsamle informationer om dig og indsende dem til Facebook. Følger du ovenstående guide, vil Facebook dog ikke længere forbinde den data til din Facebook-konto.

Dataen vil Facebook dog beholde. Det er den, de lever af.

Da Facebook-chef Mark Zuckerberg i august annoncerede, at dette nye tiltag var på vej, forklarede han, at brugerne nu kan »kontrollere deres aktivitet uden for Facebook« og »slette informationen fra deres konto«.

Reelt er løftet dog misvisende, mener techmediet Gizmodo:

»Du kontrollerer i virkeligheden ikke selv ret meget.«